Problemen met droogte rond Utrechtse Heuvelrug en Veluwe nog niet opgelost

© Caspar Huurdeman
UTRECHTSE HEUVELRUG - De grondwaterstand in de droogste gebieden van Nederland blijft te laag, ondanks de regen die in de afgelopen maanden is gevallen. De droogte van 2020 is in gebieden zoals de Utrechtse Heuvelrug nog niet opgelost.
De natuur rond de Utrechtse Heuvelrug is, net als hooggelegen zandgronden zoals de Veluwe, helemaal afhankelijk van regenwater.
Waterschap Vallei en Veluwe, dat ook over het oosten van onze provincie gaat, heft vrijdag het sproeiverbod op dat sinds 18 mei vorig jaar gold. In het merendeel van de beken en sloten stroomt het water weer, aldus het schap. Maar op de zandgronden staat het grondwater nog zeker 20 centimeter lager dan het langjarig gemiddelde.
Ook in het gebied van Vallei en Veluwe geldt daarom dat er zoveel mogelijk wordt gedaan om de grondwaterstand aan te vullen, voordat het groeiseizoen weer van start gaat. De bodem onder de Veluwe geldt als de grootste zoetwatervoorraad van Nederland, maar door jaren van droogte neemt die voorraad af, stelt het waterschap.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.