OM: vluchtelingen in Woerden en Amersfoort bestolen van geld voor familie in thuisland

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
WOERDEN/AMERSFOORT - Afghaanse en Iraanse vluchtelingen die via tussenpersonen vanuit Nederland geld naar familie in hun thuisland wilden sturen, zijn volgens het Openbaar Ministerie beroofd door criminelen. Dat zou afgelopen jaar onder meer zijn gebeurd in Woerden en Amersfoort.
In de Utrechtse rechtbank was vanochtend een tussenzitting met een verdachte uit Breda, die bij drie van die berovingen betrokken zou zijn geweest. Maar in deze zaak zouden naast deze 41-jarige C.W. nog meer verdachten een rol spelen.

Bedreigd met vuurwapen

Volgens de officier van justitie maakten de verdachten misbruik van het feit dat het lastig is om geld over te maken naar Afhanistan en Iran. Zij zouden via Facebook hebben aangeboden om de vaak grote bedragen aan contant geld bij de familie in het moederland te bezorgen. Maar toen de slachtoffers met het geld op een afgesproken plaats verschenen, werden ze met een vuurwapen bedreigd en bestolen.
Ik ga jou doodmaken, geef mij geld!
Dieven tegen slachtoffers
Verdachte C.W. zou op 2 januari vorig jaar in Zoetermeer samen met anderen iemand van 700 euro hebben beroofd. Er werd volgens het OM een vuurwapen op het slachtoffer gericht met de woorden "Ik ga jou doodmaken, geef mij geld", waarna de bankbiljetten uit de hand werden gegrist.
Op 22 april werden in Woerden twee personen op soortgelijke wijze beroofd van 1400 euro. Op 27 april had iemand in Amersfoort een afspraak met de verdachten. Ook deze persoon werd bedreigd met een vuurwapen, maar de afpersers maakten daarbij niets buit.
De slachtoffers van de berovingen zouden ook uit de ons omringende landen afkomstig zijn. Omdat het vaak gesloten gemeenschappen zijn, zou er niet veel ruchtbaarheid aan de berovingen zijn gegeven.

Verdachten in Duitsland

Volgens de officier van justitie is voor twee andere verdachten in deze zaak een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. De twee werden onlangs aangehouden in Duitsland. Een van hen had al aan Nederland overgedragen moeten worden. Maar door de coronamaatregelen heeft dat vertraging opgelopen. De andere verdachte is ook opgepakt, maar om onduidelijke reden weer vrijgelaten. Hij wordt nog gezocht.
De verdachte uit Breda zegt dat hij niets met de berovingen te maken heeft. Hij zou wel in het gezelschap van de man zijn geweest die nu in Duitsland vastzit, maar zou niet hebben geweten wat die van plan was. Zijn advocaat vindt dat de andere twee eerst verhoord moeten worden voor de zaak inhoudelijk kan worden behandeld. Mogelijk zouden zij haar cliënt vrij kunnen pleiten.

Almere

Volgens de officier van justitie is er een verband tussen de berovingen in onze regio en een soortgelijke zaak in Almere. Twee personen werden in mei vorig jaar bedreigd met een vuurwapen en beroofd van 21.000 euro. "Ga op de grond liggen, anders schiet ik je dood", zou daarbij zijn geroepen. Een 34-jarige verdachte uit Almere staat voor deze zaak terecht bij de rechtbank in Lelystad.
Omdat de rechtbank in Utrecht wil dat het OM ook de verdachte in Duitsland laat verhoren, zal de zaak tegen de man uit Breda voorlopig nog niet inhoudelijk worden behandeld. De volgende zitting op 14 april wordt daarom een regiezitting. De verdediging kan dan nog eventuele onderzoekswensen indienen.
De advocaat van C.W. vroeg de rechtbank om haar cliënt het proces thuis met enkelband af te laten wachten, maar dat werd in het belang van het onderzoek en vanwege de ernstige verdenkingen afgewezen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.