Maaltijdbezorgers en hondenuitlaters uitgezonderd van avondklok, stijging nieuwe coronacijfers

PROVINCIE UTRECHT - Nederland zit waarschijnlijk tot en met 9 februari vast aan een avondklok. Verder mogen we nog maar één bezoeker thuis ontvangen, maar gelukkig rijden de maaltijdbezorgers nog wel gewoon `s avonds door de straten. Al het coronanieuws vind je hier in corona vandaag.

Avondklok

Het kabinet wil zo snel mogelijk overgaan tot een avondklok tussen 20.30 uur en 4.30 uur. Dat betekent dat niemand dan zonder geldige reden naar buiten mag. Verder mag een huishouden nog maar één bezoeker per dag ontvangen. Omdat het kabinet demissionair is, moet de Tweede Kamer nog met de maatregelen instemmen.
Uitzonderingen gelden voor wie voor zijn werk de deur uit moet of vanwege een medisch noodgeval. Voor werkverplichtingen is een ondertekende verklaring van de werkgever vereist, zei Rutte tijdens de persconferentie vanmiddag.

Wat mag er wel en wat mag er niet?

Als de avondklok dit weekend wordt ingevoerd, dan zijn er natuurlijk wel uitzonderingen, onder meer voor mantelzorgers en mensen die onderweg zijn van en naar een vitaal beroep, zoals zorgpersoneel en politieagenten.
Voor dringende hulp aan mens en dier mag je ook wel naar buiten en de hond aangelijnd uitlaten mag ook nog steeds. Bezorgers van maaltijden mogen nog wel eten rondbrengen, mits ze een verklaring van hun werkgever kunnen laten zien. Als mensen zonder geldige reden op straat zijn tussen 20.30 uur en 4.30 uur, dan riskeren ze een boete van 95 euro.
De regels voor bezoek zijn ook strenger. In plaats van twee mogen we maximaal één persoon per dag ontvangen. Je mag ook maar één keer per dag ergens op bezoek. In tegenstelling tot de avondklok gaat deze regel wel per direct in. Een overzicht van de maatregelen staat op Rijksoverheid.nl.

Ondertussen op Twitter

Voor sommigen verandert er door de avondklok niet zo veel.
Anderen zien juist weer nieuwe mogelijkheden.

Dierenorganisaties en horeca blij met uitzonderingen

De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden.
De Dierenbescherming en Koninklijke Hondenbescherming zijn ook blij dat hondeneigenaren hun dier mogen uitlaten tijdens de avondklok. "Het is fijn dat de dieren hun avondrondje kunnen blijven doen en niet hun hoge nood hoeven op te houden", laat de Dierenbescherming weten. Ze zijn niet zo bang dat mensen nu massaal hun hond gaan uitlenen. "Als je veel om je hond geeft, geef je die niet aan een vreemde mee."

Flinke stijging aantal nieuwe coronagevallen in Utrecht

Het aantal nieuw geregistreerde coronatests in de afgelopen 24 uur in de veiligheidsregio Utrecht kwam uit op 346. Dat zijn er fors meer dan gisteren toen er 225 nieuwe gevallen waren. Eergisteren waren dat er 285.
Er waren veel besmettingen in Utrecht (85) en Amersfoort (53), maar ook enkele kleinere gemeenten scoorden ineens hoger dan in de afgelopen dagen. In Woudenberg waren er bijvoorbeeld 13 nieuwe gevallen, waar het er gisteren 2 waren en de dag daarvoor 7. Ook Leusden scoorde met 12 nieuwe coronagevallen hoger dan gemiddeld de afgelopen dagen.
Er kwamen in totaal 6 coronapatiënten bij in de Utrechtse ziekenhuizen en 4 regiogenoten overleden als het gevolg van een besmetting met het virus.

Cijfer door woensdageffect iets boven gemiddelde

Landelijk zijn vandaag 5615 positieve coronatests geregistreerd, het hoogste aantal in bijna een week. Maar op woensdagen ligt het aantal positieve tests vaker wat hoger dan in de dagen ervoor. Dat komt doordat meer mensen zich aan het begin van de week laten testen dan in het weekeinde. Vergeleken met eerdere woensdagen is er wel weer een daling te zien.
Precies een week geleden kwamen er meer dan 6100 nieuwe gevallen bij. Nog een week eerder steeg het aantal bevestigde besmettingen met iets meer dan 7100 en de woensdag daar weer voor met bijna 9500.
Het aantal sterfgevallen steeg met 87, tegen 106 op dinsdag. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Het overlijden van coronapatiënten wordt niet altijd direct doorgegeven.

RIVM rekent op derde golf

Als de Britse variant van het coronavirus zich snel verspreidt, liggen begin mei ongeveer 5000 coronapatiënten in de ziekenhuizen, twee keer zo veel als nu. Dat staat in een doorberekening die Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag aan leden van de Tweede Kamer heeft laten zien.
De prognose houdt geen rekening met een effect van vaccinaties. Als de Britse variant er niet was geweest, zou in maart of april de rust in de ziekenhuizen zijn teruggekeerd. Nu begint dan juist een nieuwe golf aan ziekenhuisopnamen.

Utrechter verkoopt Thuisbezorgd-jas op Marktplaats voor avondklok-ontwijkers: 'Mensen bieden 150 euro'

Jassen van PostNL, tassen van Deliveroo, DHL-petten en zelfs elektrische Thuisbezorgd-fietsen worden sinds gisteravond massaal op Marktplaats aangeboden. De items zouden volgens de adverteerders gebruikt kunnen worden om de avondklok te kunnen omzeilen. Marktplaats verwijdert de advertenties nu.
Adverteerder 'Diederik Gommers' uit Utrecht plaatste vanochtend een advertentie van een Thuisbezorgd-jas. In een tijdsbestek van 10 minuten is zijn advertentie bijna 300 keer bekeken en heeft hij tien reacties binnen. Na een kwartier was de advertentie verwijderd.
De advertentie op Marktplaats.
De advertentie op Marktplaats. © Screenshot Marktplaats, beeldbewerking RTV Utrecht

Politiebonden willen snelle vaccinatie

De politiebonden roepen het kabinet in een brandbrief op zo snel mogelijk te beginnen met het vaccineren van agenten, direct na de zorgmedewerkers. De oproep is niet nieuw. Politiebonden dringen al sinds begin januari aan op versnelde vaccinatie om agenten tegen het coronavirus te beschermen. Aan dit verzoek is geen gehoor gegeven. "Dat leidt tot boosheid, onvrede en frustratie binnen de politie", schrijven NPB, ACP, ANPV en Equipe gezamenlijk.
De situatie is sinds de eerste oproep alleen maar nijpender geworden, vinden de bonden. Daarbij doelen ze niet alleen op de invoering van de avondklok, maar ook op de opkomende Britse variant van het coronavirus. "Wat de politiebonden betreft redenen voor de regering om direct ná de zorg ook politiemensen te laten vaccineren."

Stichting geeft coronavoorlichting aan niet-westerse Utrechters: 'Schaamte speelt een grote rol'

Was je handen stuk, houd anderhalve meter afstand, blijf binnen en laat je testen bij klachten. De meeste mensen kunnen deze opsomming van de maatregelen tegen het coronavirus inmiddels dromen. Toch wordt niet iedereen even goed bereikt door de communicatie van de overheid, merkte de Utrechtse stichting Al Amal uit Kanaleneiland. Ze leggen nu in een nieuwe videoserie het belang van de coronamaatregelen in het Berbers en Arabisch uit. Binnenkort komen de video's ook in het Turks beschikbaar.

Nationale Voorleesdagen van start, bekende Utrechters lezen voor op RTV Utrecht

Vanwege corona dit jaar geen Voorleesontbijt of Voorleesfeesten in de bibliotheken, maar wel elke dag vanuit Bibliotheek Neude een feestelijk voorleesmoment op RTV Utrecht.
Loes Riphagen startte vandaag met het voorlezen van haar boek 'Coco kan het', het prentenboek van het jaar. Daarna volgen burgemeester Sharon Dijksma, Hakim van Sesamstraat, kinderpopster Dirk Scheele en Deirdre Carasso, de nieuwe bibliotheekdirecteur en 5 andere vips. Zij lezen de andere boeken voor uit de Prentenboek Top 10. Vanaf vandaag tien dagen lang te zien om 11.00 uur op RTV Utrecht en om 15.30 uur op UStad. Lees hier meer.
Nationale Voorleesdagen van start

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.