Wat mag nu wel en niet tijdens de avondklok? 8 vragen én antwoorden

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het wachten is nog even totdat het door de Tweede Kamer is, maar uiterlijk zondag lijkt het er dan toch van te komen: een avondklok tussen 20.30 uur en 4.30 uur. Wat mag er nu precies nog wel en wat niet meer als het zover is?
Nu de horeca en de meeste winkels al langer dicht zijn, liggen de coronabesmettingen toch nog steeds te hoog. Het kabinet neemt daarom maatregelen om het thuisbezoek terug te dringen. Niet alleen mag je nu per dag nog maar één bezoeker thuis ontvangen (en in één huis zelf op bezoek), ook mag je binnenkort 's avonds en 's nachts helemaal je huis niet meer uit.

Een avondklok? Ik moet gewoon werken 's avonds!

Rutte zei het specifiek tijdens de persconferentie: om het coronavirus echt eronder te krijgen, zou eigenlijk iedereen twee weken helemaal niet naar buiten moeten gaan. Maar dat gaat natuurlijk niet. Verpleegkundigen en ander medisch personeel, de politie, de brandweer, wegwerkers, die moeten allemaal ook wel eens na 20.30 uur aan de slag.
Voor wie moet werken, geldt dus een uitzondering. Vanzelf gaat dat niet, je werkgever moet op de site van de Rijksoverheid een verklaring downloaden en die aan jou verstrekken. Je moet dat formulier ondertekenen en bij je hebben als je tijdens de uren van de avondklok naar je werk gaat. Als je zelfstandige bent, moet je het formulier zelf downloaden en invullen.

Wat gebeurt er als ik op straat betrapt word zonder geldige reden?

De boete voor het overtreden van de avondklok is vastgesteld op 95 euro. De afgelopen dagen zijn de roosters van de politie al aangepast, dus het lijkt erop dat er ook echt gecontroleerd zal worden.
Wel gaat de aandacht daarbij uit naar overlast van het type dat nu juist moet worden teruggedrongen. Als je het toch even niet meer uithoudt en een ommetje maakt in je eigen straat, zul je waarschijnlijk minder snel in de problemen komen dan wanneer je met een krat bier achterop je fiets op weg bent naar een illegaal huisfeest.

Oké. Maar wat doen we met eten?

Er was even verwarring over: vallen maaltijdbezorgers ook onder die beroepen waarvoor een uitzondering wordt gemaakt? Maar die blijken ook als onmisbaar te worden gezien: zij worden met rust gelaten door de controleurs. Overigens hadden sommige mensen daar al op gerekend en probeerden ze er een slaatje uit te slaan: al gisteravond werden via Marktplaats uniformen van Thuisbezorgd te koop aangeboden, om de politie en boa's mee om de tuin te leiden.
Als je zelf kookt, wordt het misschien toch iets meer haastwerk dan anders. De supermarkt moet om 20.15 uur dicht, net als afhaalrestaurants. Rutte adviseerde mensen om waar ze dat kunnen overdag hun boodschappen te doen.

En mijn hond dan? Mag ik die nog uitlaten?

Aan de trouwe viervoeter is gedacht. Die kan niet de hele avond en nacht opgesloten zitten, dus met je hond mag je wel even naar buiten. Ook dit is aan regels gebonden. Het hond uitlaten mag alleen in je eentje en je viervoeter moet zijn aangelijnd.
Ook dit is overigens iets waar internet-handelaren al op inspeelden: behalve voor uniformen van maaltijdbezorgers, doken de laatste dagen ook advertenties op voor 'leenhonden'.

Mijn moeder is ziek en ik moet voor haar zorgen, hebben ze daar iets op bedacht?

Zeker. Niet alleen professioneel zorgpersoneel is uitgezonderd van de avondklok, dat geldt ook voor mantelzorgers. Die moeten wel ook een getekende verklaring meenemen, met identiteitsbewijs. Als je voor meerdere personen zorgt, moet je voor ieder adres waar je naartoe gaat zo'n verklaring bij je hebben.
Als er net voor jouw deur een levend wezen in de problemen komt, hoef je die ook niet in de kou te laten staan. Het blijft tijdens de avondklok mogelijk om medische hulp te verlenen aan een mens of een dier, zegt het kabinet.

En de bus en de trein, rijden die nog?

NS blijft rijden gedurende de periode dat de avondklok van kracht is en doet dat met de bestaande dienstregeling. Conducteurs gaan níet controleren of iedereen wel zo'n werkgeversverklaring bij zich heeft; die verantwoordelijkheid ligt bij de reiziger, laat het spoorbedrijf weten.
Andere openbaarvervoerbedrijven, zoals Connexxion en U-OV, zijn er nog niet uit wat zij met de dienstregeling van hun bussen en trams doen. Maar het ligt niet echt voor de hand dat daar veel aan verandert. Immers: mensen met essentiële beroepen moeten wel vervoerd kunnen worden van en naar hun werk.

Wanneer gaat dit eigenlijk in en hoe lang duurt het?

Bij eerdere persconferenties die Rutte over het coronavirus gaf, was de situatie duidelijk: de maatregelen gingen dan meteen in of anders wel de volgende dag. Dat ligt dit keer anders, mede doordat het kabinet vorige week gevallen is. Rutte wil een ingrijpende stap als deze niet doorvoeren zonder dat de Kamer het ermee eens is en dus wordt het pas na het Kamerdebat donderdag definitief.
Daarna is nog wat voorbereidingstijd nodig. De regering denkt daarom dat het op zijn vroegst zaterdag, maar waarschijnlijker zondag wordt voordat de avondklok voor het eerst van kracht is. De einddatum is al wel vastgesteld: 10 februari om 4.30 uur. Al hangt dat er natuurlijk helemaal van af hoe het tegen die tijd met het aantal coronabesmettingen zit.

Alles goed en wel, maar FC Utrecht gaat nog wel gewoon door toch?

Daar kwam een helder antwoord op: topsporters vallen onder de uitzonderingsberoepen en mogen ook 's avonds aan de bak. Dus gelukkig: ook nu je echt bijna niets anders meer kan met je avond, dan kun je nog altijd op tv voetbal kijken. Met het geluid uit en het commentaar van Radio M Utrecht erbij uiteraard.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.