Cel- en taakstraf voor opa uit Vianen die stiefkleindochters betastte

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
VIANEN/HAGESTEIN - Een 71-jarige man uit Vianen is voor ontucht met zijn twee stiefkleindochters veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf en een taakstraf van 180 uur. Volgens de rechtbank in Utrecht is bewezen dat hij tijdens het oppassen meerdere keren de borsten van de minderjarige meisjes heeft betast. De man moet beide meisjes ook nog een schadevergoeding van ruim 1300 euro betalen.
Het vonnis is een stuk lager dan de eis van het Openbaar Ministerie twee weken geleden. De officier van justitie vroeg de rechtbank toen om de verdachte twee jaar gevangenisstraf op te leggen, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Om herhaling te voorkomen, zou de man zich volgens het OM moeten laten behandelen.

Vertrouwen beschaamd

Volgens de rechtbank heeft de stiefopa inbreuk gemaakt op de lichamelijke en seksuele integriteit van de meisjes. "Kinderen horen zich veilig te kunnen voelen bij hun grootouders. Verdachte heeft het vertrouwen dat de slachtoffers en hun ouders in hem hadden ernstig beschaamd", staat in het vonnis.
De handelingen van de man hebben tot op de dag van vandaag grote gevolgen voor de meisjes en hun ouders. Zo zijn de familieverhoudingen ontwricht en is bij beide meisjes een posttraumatische stressstoornis vastgesteld. De rechtbank neemt dit de verdachte heel erg kwalijk.

Eis te zwaar

De rechtbank vindt de eis van de officier van justitie te zwaar, omdat dergelijke hoge straffen doorgaans worden opgelegd in zaken waarbij de handelingen veel verder zijn gegaan dan het betasten van borsten. Dat de man een van de zusjes tongzoenen zou hebben gegeven, vindt de rechtbank niet bewezen. Bij de bepaling van de straf is de rechtbank uitgegaan van de vonnissen in vergelijkbare zaken.
Omdat verdachte niet gemotiveerd is voor begeleiding en behandeling en een teruggetrokken leven leidt, ziet de rechtbank geen meerwaarde in het opleggen van een voorwaardelijk strafdeel met bijzondere voorwaarden
Verdachte en OM hebben twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen, als zij het niet eens zijn met het vonnis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.