RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Coronavariant maakt 'Rondje van de Stad' in Amersfoort alsnog mogelijk


AMERSFOORT - Het Rondje van de Stad, een culturele wandelroute die vorig jaar als alternatief voor Open Monumentendag werd bedacht, loopt steeds beter. "Er worden steeds meer boekjes verkocht", aldus Floor Visser, een van de organisatoren. Ondanks de coronamaatregelen kunnen wandelaars op deze manier toch een aantal monumenten in de Amersfoortse binnenstad van binnen bekijken. En zien ze ook Amersfoortse artiesten optreden. "We moesten een soort gesloten Monumentendag bedenken en dat is gelukt. Dat het zo goed loopt is natuurlijk ook ontzettend leuk voor de deelnemende kunstenaars die het nu natuurlijk zwaar hebben."

Coronavariant maakt Rondje van de Stad in Amersfoort toch mogelijk


Het 'Rondje van de Stad' zelf is niet nieuw. Voorgaande jaren was het de naam voor een culturele wandeling tijdens Open Monumentendag in Amersfoort. Bezoekers konden een route maken langs verschillende monumenten, waar artiesten optredens verzorgden. Maar vanwege corona moest het afgelopen jaar natuurlijk anders. Floor: "Toen zijn we gaan variëren op het thema 'gesloten monumentendag'. We bedachten een rondwandeling door Amersfoort die iedereen op zijn eigen moment kan maken. Je hoeft natuurlijk ook niet de hele wandeling in één keer te doen."

 Via QR codes kun je de filmpjes bekijken op je smartphone. Via QR codes kun je de filmpjes bekijken op je smartphone. | Foto: RTV Utrecht

QR-code
Met een boekje in de hand (en een telefoon) loop je langs de locaties. Bij elk monument staan 2 QR-codes. "Met je telefoon scan je de eerste code en zo opent een filmpje dat gaat over het monument", legt mede-organisator Patrick Mulder uit. "Een koptelefoon is handig maar hoeft niet. Leuk is dat je bij de meeste monumenten zo toch een kijkje aan de binnenkant kunt nemen. Via de tweede QR-code krijg je een ander filmpje te zien waarin een artiest die een voorstelling of iets heeft gemaakt dat met de betreffende locatie te maken heeft."

 Per monument kun je twee filmpjes bekijken. Per monument kun je twee filmpjes bekijken. | Foto: Rtv Utrecht

Floor: "Op sommige locaties hebben de artiesten speciaal iets gemaakt op en over de desbetreffende plek en soms hebben de artiesten de plek gewoon gebruikt als inspiratie."

Zo kom je tijdens de wandeling meer te weten over de historie en verhalen van de plekken. En, er is een heel divers aanbod van acts. Poëzie, muziek, theater en performance, het komt allemaal aan bod. Patrick: "We zijn op zoek gegaan naar juist een heel breed spectrum. Niet alleen theater maar bijvoorbeeld ook een stadsdichter, en een rapper die een ode aan de stad brengt met een speciaal gecomponeerd lied dat hij op de Monnikendam ten gehore brengt."

 Een ode aan de stad van Rapper Monnik en Maxlevel op de Monikkendam. Een ode aan de stad van Rapper Monnik en Maxlevel op de Monikkendam. | Foto: RTV Utrecht

Er zijn ook monumenten bij waar je normaal gesproken nooit naar binnen kan, ook niet op Open Monumentendag. Floor: "De Dieventoren, daar hebben we veel moeite voor gedaan om erachter te komen wie de sleutel daarvoor had. Uiteindelijk hebben de twee Amersfoortse kunstenaars Willem Wits en Robert van Laar zich er laten opsluiten in de toren om zich zo te laten inspireren tot een spannend filmpje."

Vanuit je luie stoel
"Rondje van de Stad is normaal gesproken op Open Monumentendag in het weekend in september. Maar deze wandeling die we nu hebben bedacht is niet aan een weekend gebonden. Zolang wij de website in de lucht houden blijft het lopen, aldus Floor Visser. De nieuwe wandeling heeft nog meer voordelen. Floor: "Als het regent of je slecht ter been bent kun je trouwens ook gewoon vanaf je luie stoel lekker codes scannen en de stad beleven. Op die manier zijn er zelfs al mensen uit Amerika die onze rondwandeling hebben gemaakt."

 Patrick Mulder en Floor Visser bedachten de alternatieve culturele wandeling. Patrick Mulder en Floor Visser bedachten de alternatieve culturele wandeling. | Foto: RTV Utrecht

De culturele wandeling Rondje van de Stad loopt langs 14 plekken in het centrum van Amersfoort . Naast natuurlijk de OLV toren en de Koppelpoort kom je ook langs de Synagoge en de Mannenzaal. De winkel van VVV Amersfoort is vanwege de aangescherpte maatregelen rondom corona gesloten. Hierdoor is het routeboekje tijdelijk alleen via http://www.rondjevandestad.nl/ te verkrijgen.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -