Raad akkoord met krediet Muziekpaleis

UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad is schoorvoetend akkoord gegaan met het extra krediet van 34 miljoen voor het nieuwe Muziekpaleis.
Wethouder Janssen (Stationsgebied) bood net als in de commissievergadering vorige week zijn excuses aan over het late informeren van de raad.
De raad voelt zich voor het blok gezet, maar coalitiepartijen PvdA, CDA en VVD ook de ChristenUnie vinden dat de cijfers en de exploitatie uiteindelijk kloppen en denken dat het Muziekpaleis en de naastgelegen brug voor in totaal 132,5 miljoen euro gebouwd kan worden. De VVD, in de commissie nog erg kritisch, vindt het een pijnlijk besluit, maar wel met draaglijke kosten.

BOUWDIRECTEUR

Leefbaar Utrecht gaat ook akkoord, nadat wethouder Janssen had toegezegd een sterke bouwdirecteur aan te stellen. Volgens wethouder De Gelder (Cultuur) gaat die bouwdirecteur de eerste steen al leggen.
D66 wilde een harde garantie dat er een onderzoek naar de vastgoedpositie van de gemeente zal plaatsvinden. Die kwam er niet en dus stemde D66 tegen. Ook GroenLinks kon zich daarom niet vinden in het krediet van 34 miljoen euro.

TIVOLI

Veel partijen vragen zich wel af of de exploitatie van het gebouw haalbaar is, ook als Tivoli inderdaad afhaakt. Volgens het college duurt het in dat geval drie jaar voordat de exploitatie weer op orde is. GroenLinks wil zeker weten of het Muziekpaleis nu voor twee of voor drie partijen wordt gebouwd. De Gelder antwoordde dat het Muziekpaleis uiteindelijk voor één partij gebouwd wordt.
De kans dat Tivoli uit de stichting stapt, is overigens weer groter geworden. Volgens wethouder De Gelder komt woensdag de stichting Muziekpaleis bijeen en zullen de drie leden van Tivoli de positie van de voorzitter aan de orde stellen.

STAAL

Het Muziekpaleis gaat duurder worden vanwege gestegen kosten van staal, vervallen installaties in de grote zaal en nieuwe wettelijke eisen op het gebied van milieu en brandveiligheid. Ook is het gebouw erg moeilijk te realiseren en dat kost weer extra geld.
Burger en Gemeenschap, fel tegenstander van het krediet, vraagt zich af of bouwer Heijmans de economische crisis wel zal overleven. Volgens wethouder Janssen zit het met de solvabiliteit van het bedrijf wel goed en liggen er bankgaranties.
Na het akkoord van de gemeente over het krediet, is de volgende stap de afgifte van de bouwvergunning en de verklaring van geen bezwaar van de provincie. Kees van Oosten had al gezegd dat hij een gang naar de rechter wil maken en als de gemeente daar gelijk krijgt, kan aannemer Heijmans de bouw van het Muziekpaleis nog in 2009 beginnen. De renovatie van de grote zaal kan overigens zonder bouwvergunning al ter hand worden genomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.