Nieuwegeinse chauffeurs klaar met overvolle vrachtwagenparkeerplaatsen

NIEUWEGEIN - De vrachtwagenparkeerplaatsen in Nieuwegein zijn nog altijd overvol. Vooral rond etenstijd zoeken chauffeurs zich suf naar een vrije plek. Vanavond praat de Nieuwegeinse politiek over een oplossing. Eindelijk, kunnen we wel zeggen, want de problemen spelen al jaren.
Nieuwegeinse chauffeurs klaar met overvolle vrachtwagenparkeerplaatsen

'Weer geen plek'

"Gisteren kon ik weer geen plek vinden", vertelt de Nieuwegeinse chauffeur Remco Kompier. Hij rijdt met een dubbele oplegger. "Dan is het puzzelen." Irritant, noemt zijn vakgenoot Lars Coret de parkeerproblemen. "Bij thuiskomst is het altijd feest en afwachten of je je auto kwijt kunt."
De vrachtwagenparkeerplaatsen aan de Montageweg en de Structuurbaan zijn oorspronkelijk bedoeld voor chauffeurs die in Nieuwegein wonen, omdat trucks niet in de woonwijken mogen staan. "Zorg dan ook dat wij hier kunnen parkeren", zegt Kompier.
Er lagen uitwerpselen van mensen in de bosjes, wc-papier hing in de takken.
Jacqueline Verbeek, raadslid ieders Belang
De parkeerplaatsen zijn vrij toegankelijk. Ze staan dan ook regelmatig vol met busjes van pakketbezorgers en vrachtwagens van bedrijven uit de buurt, die de terreinen gebruiken als gratis stalling. Dat is niet de bedoeling, zei wethouder John van Engelen meer dan een jaar geleden al.

Gestolen diesel

Het gebrek aan parkeerplek is niet het enige probleem wat speelt. Dieven stelen 's nachts regelmatig spanbanden en diesel uit tanks van geparkeerde vrachtwagens. "Mij is het ook gebeurd. Ik had gelukkig nog reservediesel bij me, maar andere jongens moesten iemand bellen", vertelt Coret.
De parkeerterreinen zijn bovendien vaak vervuild. "Er lagen uitwerpselen van mensen in de bosjes, wc-papier hing in de takken. Het stonk", omschrijft het Nieuwegeinse raadslid Jacqueline Verbeek van de partij ieders Belang. Onlangs is er schoongemaakt.
Chauffeur Lars nam deze foto van puin op het parkeerterrein aan de Structuurbaan
Chauffeur Lars nam deze foto van puin op het parkeerterrein aan de Structuurbaan © Lars Coret
Het raadslid komt al jaren voor de chauffeurs op. Volgens haar is de oplossing voor de parkeerproblemen 'echt niet zo moeilijk'. Ze pleit voor beugels op een paar parkeerplekken. "Je zet een hekje neer en geeft de Nieuwegeinse chauffeurs een sleutel of vergunning. Probleem opgelost!"
Het lijkt alsof je tegen dovemansoren praat.
Remco Kompier, Nieuwegeinse vrachtwagenchauffeur
"Ik snap niet waarom het zo lang moet duren", vervolgt ze. De chauffeurs sluiten zich daarbij aan. "Het lijkt alsof je tegen dovemansoren praat", aldus Remco Kompier, die naar eigen zeggen al meer dan vijf jaar aan het 'touwtrekken' is met de gemeente.

Oude schoolbus weg

De gemeente kwam eerder wel in actie. Zo zijn de parkeerterreinen 'opgeschoond' door bijvoorbeeld het weghalen van caravans en een oude schoolbus. Ook ging de gemeente in gesprek met een Nieuwegeins bedrijf dat soms meer dan tien vrachtwagens tegelijk stalde. Maar waar het ene bedrijf vertrok, kwam het andere terug.
Op verzoek van een unaniem aangenomen motie van ieders Belang liet de gemeente in de herfst van 2020 een onderzoek uitvoeren naar het gebruik van de parkeerplaatsen. Uit tellingen blijkt inmiddels dat het inderdaad druk is op de twee vrachtwagenparkeerplaatsen in Nieuwegein.
De vrachtwagenterreinen in Nieuwegein zijn vaak volledig bezet.
De vrachtwagenterreinen in Nieuwegein zijn vaak volledig bezet. © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Met name op vrijdag en zaterdag ligt de parkeerdruk erg hoog: ruim boven de honderd procent.
Uit een onderzoek

Onderzoek wijst uit: het is druk

"Met name op vrijdag en zaterdag ligt de parkeerdruk erg hoog: ruim boven de honderd procent. Dit geeft aan dat naast een volledige bezetting van de parkeerplaatsen ook fout wordt geparkeerd op de rijbaan, in de berm of met meerdere voertuigen op één parkeerplaats", valt te lezen.
Onderzoekers doen in het rapport aanbevelingen als het instellen van gecontroleerde toegang door bijvoorbeeld het neerzetten van een slagboom. Zo kunnen vrachtwagens van Nieuwegeinse bedrijven - die hun vrachtwagens op eigen terrein moeten neerzetten - worden geweerd.
Vanavond gaan lokale politici in debat over de uitkomsten van het onderzoek en de mogelijke oplossingen. Het college komt vervolgens met een voorstel om bepaalde oplossingen ook daadwerkelijk te gaan uitvoeren. De raad moet daar dan nog wel over stemmen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.