Avondklok zet extra druk op families en gezinnen: 'Draak van een maatregel'

PROVINCIE UTRECHT/DRIEBERGEN-RIJSENBURG - "Een draak van een maatregel", noemt familiepsycholoog Dave Niks uit Driebergen de avondklok die het kabinet deze week nog wil invoeren om het aantal coronabesmettingen verder in te perken. Het zal een extra belasting betekenen voor gezinnen en families die toch al onder druk staan.
Familiepsycholoog Dave Niks met zijn kinderen.
Familiepsycholoog Dave Niks met zijn kinderen. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Of het door de avondklok drukker zal worden in zijn praktijk weet Niks nog niet. "Maar het zal hoe dan ook voor half negen 's avonds moeten plaatsvinden", zei hij vanmorgen op Radio M Utrecht. "Dat wordt nog wat."

Voor hun kiezen

"Je voelde die avondklok al van verre aankomen dat het een keer komt en nu komt het heel dichtbij", aldus Niks. "Het is een draak van een maatregel, als je ziet wat families en gezinnen al voor hun kiezen hebben gehad. Het is weer een extra beperking van je vrijheid, en dat is ook logisch, maar je moet wéér in een beperkte tijd gaan nadenken hoe je het met elkaar gaat doen."
Een familiepsycholoog bespreekt met familieleden hoe je omgaat met de dingen waar je geen invloed op hebt, maar waar je toch wat mee moet, legt Niks uit. "Daar zijn de coronamaatregelen toch wel een heel goed voorbeeld van."

Sociale wezens

Niks deelt het gevoel van veel psychologen die zich zorgen maken over de mentale veerkracht van mensen na zoveel maanden coronacrisis. "We zijn sociale wezens. Als mensen willen we met elkaar dingen doen, aan elkaar zitten, bezig zijn met elkaar. Dat mogen we nu al heel lang niet, of heel beperkt; dan weer een beetje wel en een beetje niet. En de onduidelijkheid erover speelt ook mee. Op een gegeven moment is de rek er een keer uit."
Mensen hebben perspectief nodig, vindt Niks. "We hebben al vaker gehoord dat we nog even door de zure appel heen moeten bijten. Als je niet weet wanneer het eindigt, en wanneer je weer iets mag, dan word je daar bijna moedeloos van."

Tweespalt in families

Meer duidelijkheid over waarom maatregelen worden ingevoerd zou de situatie volgens Niks kunnen verlichten. "De logica is er voor sommige mensen niet. Nu mag je nog met zijn tweeën naar iemand toe, straks moet je alleen. Dat zorgt voor tweespalt binnen families: wie mag er wel en wie niet?"
"En wat is nu eigenlijk het verschil tussen een of twee bezoekers?", vraagt Niks zich af. "Ja, dat is de helft, maar gevoelsmatig zou je dan zeggen: als het dan toch op slot moet, gooi het dan echt op slot. Maar de lijst met uitzonderingen groeit alleen maar. Dus met de avondklok gaan we straks maar de hond van de buurman lenen, want dan mag je naar buiten. Het wordt er niet helderder op."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.