RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitvaartbranche wil duidelijkheid over regels avondklok: 'Mensen zitten al in de emotie'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Uitvaartondernemers maken zich op voor nieuwe coronamaatregelen. Vanaf maandag mogen er nog maar vijftig mensen aanwezig zijn, maar dat kan de branche wel organiseren. Er zijn vooral zorgen om de avondklok die zaterdag van kracht wordt. Martin Hendericks van het Uitvaarhuis Vianen heeft er haast slapeloze nachten van. "We voelen weer de kriebels zoals in maart vorig jaar: help, wat gaat hier gebeuren?"

Vooralsnog meldt de Rijksoverheid alleen dat mensen die onderweg zijn naar een uitvaart dit moeten kunnen aantonen, maar er zijn nog veel meer situaties te bedenken die lastig zijn met een avondklok, stelt Hendericks. "We zijn een 24-uursbedrijf en kunnen elk moment gebeld worden dat er iemand is overleden. Wat doen we als we een melding krijgenna 21.00 uur? Mogen nabestaanden nog in onze 24-uurskamer komen? Mag je naar een verzorgingshuis toe?"

De site van de Rijksoverheid geeft vooralsnog geen antwoord op de vragen van Hendericks. "Het is wel echt belangrijk dat dit gaat gebeuren. Natuurlijk moet het virus worden teruggedrongen, maar wij willen ook graag duidelijke communicatie. Dit zorgt voor stress bij nabestaanden en uitvaartondernemers. We willen dat mensen gewoon veilig naar hun overleden vader, moeder of kind kunnen. Je zit al met veel emoties en in die emoties moet je dan nog van alles gaan uitleggen aan mensen."

Het maximum aantal personen dat bij een uitvaartplechtigheid en nazit aanwezig mag zijn, wordt met ingang van maandag teruggebracht tot 50. Dat is exclusief kinderen tot en met 12 jaar en medewerkers. Met ingang van zaterdag gaat een avondklok gelden van 21.00 tot 4.30 uur.

Interview met Martin Hendericks van Uitvaarthuis Vianen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -