Vanaf zaterdag geldt een avondklok vanaf 21.00 uur

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met een avondklok vanaf 21.00 uur. Dat zegt demissionair minister Grapperhuis van Justitie en Veiligheid na het debat in de tweede kamer. Het kabinet wilde de avondklok eigenlijk om 20.30 uur laten ingaan, maar kreeg dat tijdstip niet door de Tweede Kamer.

Persconferentie

Gisteren gaven demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge een persconferentie, waarin ze aankondigden een avonklok te willen instellen. Omdat het zo'n ingrijpende maatregel is, wilden ze dat niet doen zonder mandaat van de Tweede Kamer. Daarom was er vandaag een debat.

Kritiek

Er is hevig gedebatteerd in de Tweede kamer. Onder andere de fractie van regeringspartij D66 wilde een avondklok vanaf 21.30 uur, zodat er 's avonds bijvoorbeeld nog gesport kan worden. Volgens de democraten kan de maatregel dan bovendien op meer steun rekenen in de maatschappij.
Het antwoord van demissionair minister-president Rutte luidde dat de avondklok tussen 20.00 uur en 21.00 uur moet ingaan, omwille van de effectiviteit. De middenweg is nu gevonden met het tijdstip van 21.00 uur. De avondklok eindigt vooralsnog in de ochtend van 10 februari; de harde lockdown een dag eerder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.