Capaciteit teststraten omhoog, steun voor lesgevende ouders en jubileum Renswoude uitgesteld

PROVINCIE UTRECHT - Nederland krijgt ondanks de maatschappelijke weerstand te maken met een avondklok. Alleen wordt de begintijd van de maatregel onder druk van de Tweede Kamer wel aangepast naar 21.00 uur. Ondertussen bereiden Utrechtse ambtenaren zich voor op de handhaving van de klok. Al het coronanieuws vind je hier in corona vandaag.

Avondklok gaat er komen

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor een avondklok, maar wil die laten ingaan om 21.00 uur in plaats van 20.30 uur, wat het kabinet voorstelde. Een motie die coalitiepartij D66 vandaag tijdens het Kamerdebat gaat indienen, krijgt steun van in ieder geval VVD, CDA, ChristenUnie, SP en 50PLUS.
Ook GroenLinks en PvdA zijn niet principieel tegen, maar willen zich van de noodzaak laten overtuigen door het kabinet. Een half uur later is voor hen niet het doorslaggevende argument. Het debat is nog bezig. De Kamer zal later stemmen over de moties.

Meer besmettingen

In de veiligheidsregio Utrecht zijn de afgelopen 24 uur 377 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er iets meer dan gisteren, toen er 344 nieuwe coronagevallen waren. Eergisteren waren dat er 225.
De meeste besmettingen vonden absoluut gezien plaats in Utrecht (82), Amersfoort (32) en Vijfheerenlanden (29). Afgezet tegen het inwoneraantal werden in Rhenen (16), Montfoort (6) en Eemnes (7) de meeste positieve testuitslagen gemeld.
Er kwamen in onze provincie 4 coronapatiënten in het ziekenhuizen terecht. Gisteren waren dat er 6. Volgens de cijfers is er de afgelopen 24 uur niemand overleden door een besmetting met het virus.

Zure appel

Hoe de avondklok er ook uit gaat zien: de maatregel betekent een extra belasting voor gezinnen en families die toch al onder druk staan. Dat zei familiepsycholoog Dave Niks uit Driebergen eerder vandaag op Radio M Utrecht.
Bovendien is er nog maar weinig perspectief op het einde van de maatregelen. Dat maakt de avondklok nog moeilijker te verteren, vindt Niks. "We hebben al vaker gehoord dat we nog even door de zure appel heen moeten bijten. Als je niet weet wanneer het eindigt, en wanneer je weer iets mag, dan word je daar bijna moedeloos van."

Bijna helft kleine ondernemers onder bijstandsniveau

Kleine ondernemers vertegenwoordigen 95 procent van alle ondernemers en verzorgen een derde van de werkgelegenheid in het bedrijfsleven. Toch is er nog maar weinig research gedaan naar de gevolgen van de coronacrisis voor deze groep. Daarom kwamen onderzoekers van de Hogeschool Utrecht in actie.
De conclusie van hun vandaag gepresenteerde onderzoek: kleine bedrijven hebben het op bijna alle fronten moeilijk. De omzetten zijn laag, de nettomarges extreem laag en het ondernemersloon is sterk gedaald. "Voor mij was het schokkendste resultaat dat bijna de helft van de ondernemers in ons panel leeft van een ondernemersinkomen onder bijstandsniveau", aldus een van de HU-onderzoekers.

Hart onder de riem voor lesgevende ouders

De ouders van basisschool De JazzSingel in Leidsche Rijn zijn deze week verrast door de meesters en juffen van de school. Ze kregen allemaal een cadeautje. "Het thuiswerken samen met thuis lesgeven is heel pittig en we wilden graag alle ouders een hart onder de riem steken. We hebben bij elk gezin persoonlijk een zelfgemaakt windlichtje aan huis gebracht als lichtpuntje in deze tijd", zo zegt de school tegen RTV Utrecht.
Het windlicht dat ouders kregen van basisschool De JazzSingel
Het windlicht dat ouders kregen van basisschool De JazzSingel © KBS De JazzSingel

Rustige binnenstad

Verslaggever Peter Huting onderzocht afgelopen nacht hoe druk het in de Utrechtse binnenstad is zónder avondklok. Hij zag dat het vooral heel rustig was. Dat onderschreven ook de boa's met wie hij op stap was. Er werd dan ook geen enkele coronaboete uitgedeeld.
Utrechtse boa's bereiden zich voor op avondklok

Capaciteit teststraten omhoog vanwege Britse variant

Nu de Britse variant van het coronavirus in opmars is, hebben de GGD'en besloten om de capaciteit van de teststraten op te voeren. Zij kunnen binnenkort 175.000 tests per dag uitvoeren. Nu zijn dat er 120.000. Dat zegt André Rouvoet, voorzitter van de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.
Een teststraat die bijdraagt aan de testcapaciteit is die op het Makro-terrein in Vianen. Volgens burgemeester Sjors Fröhlich van Vijheerenlanden is er hard gewerkt om deze nieuwe locatie in te richten.

'Eindexamens in huidige vorm onhoudbaar'

De centrale eindexamens kunnen niet in de huidige vorm doorgaan, omdat leerlingen zich niet goed hebben kunnen voorbereiden als gevolg van de coronamaatregelen. Dat stelt scholierenorganisatie LAKS in Utrecht.
"De voorbereiding op de examens was al lastig, maar anderhalve meter aanhouden in de klas betekent het einde van goed fysiek onderwijs. Daar kan je voor kiezen uit gezondheidsoverwegingen, maar dan moet je de consequentie accepteren dat de examens niet in de huidige vorm verder kunnen", aldus het LAKS-bestuur.

Voorlopig geen feest in Renswoude

Renswoude had zich dit jaar verheugd op een groot jubileumfeest, want het dorp bestaat 700 jaar. Maar vanwege de corona-uitbraak kan dit feestje nu niet gevierd worden. Toch houdt burgemeester Petra Doornenbal de moed erin. "Het is afwachten geblazen, maar ach, wat in het vat zit verzuurt niet," zegt ze in de Scherpenzeelse Krant.

Eerste huisartsen kunnen dit weekend een prik halen

Huisartsen die in de spoedzorg werken worden vanaf dit weekend gevaccineerd tegen het coronavirus. De Landelijke Huisartsen Vereniging meldt dat de eerste regio's beginnen op vrijdagavond of zaterdagochtend. Het begin wordt gemaakt in de westelijke Randstad, Noord-Nederland, de regio rond Zwolle en Twente. Utrechtse huisartsen moeten dus nog even wachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.