Vrachtwagenchauffeur geplaagd door schuldgevoel na dodelijk ongeluk De Meern

© 112mediautrecht
DE MEERN/LEUSDEN - Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 240 uur tegen een vrachtwagenchauffeur uit Leusden die ruim twee jaar geleden een dodelijk ongeluk veroorzaakte in De Meern. Als de man weer de fout ingaat, zou hij een rijverbod van twee jaar moeten krijgen.
De chauffeur reed op 30 oktober 2018 zonder ontheffing op busbaan Rijnvliet. Bij een kruispunt bij het Strijkviertel reed hij door rood. Een bestelwagen die van rechts kwam en groen licht had, werd vol geraakt. De bestuurder van de bestelbus, een 51-jarige Utrechter, kwam daarbij om het leven.

Berouw

De 39-jarige vrachtwagenchauffeur toonde veel berouw in de rechtszaal en gaf eerlijk toe dat hij grote fouten had gemaakt. Hij werkt nota bene voor een bedrijf dat zich bezighoudt met veiligheid op de weg, onder meer door het plaatsen van waarschuwingsborden op plaatsen waar aan de weg wordt gewerkt. Toen het ongeluk gebeurde was hij met zijn vrachtwagen, met zwaar beladen aanhanger, op de terugweg naar het bedrijf.
De chauffeur was per ongeluk op busbaan Rijnvliet terechtgekomen. Om een verkeersopstopping te vermijden was hij achter een collega aangereden, maar hij kende de weg niet. Hij raakte gedesoriënteerd en had niet in de gaten dat hij een kruispunt naderde en dat het licht op rood stond. Ook zijn bijrijder had dat niet gezien. Toen hij zag dat het misging, probeerde hij nog te remmen en uit te wijken, maar dat was te laat.
Voor mij blijft mijn hele leven de vraag of het anders was geweest als hij een gordel om had gehad. Nu heb ik iemand doodgereden.
Verdachte chauffeur in rechtszaal

Geen veiligheidsgordel

Vanuit zijn cabine zag de Leusdenaar direct al dat de bestuurder van de bestelbus er slecht aan toe was. De man werd naar ziekenhuis gebracht, maar overleed korte tijd later aan zwaar hersenletsel. Het slachtoffer bleek zijn autogordel niet om te hebben, waardoor de veroorzaker van het ongeluk zich tot op de dag van vandaag afvraagt of de man het had overleefd als hij wel een gordel had gedragen.
De rechters en de officier van justitie vroegen de chauffeur herhaaldelijk hoe het kwam dat hij het rode licht niet had gezien. Hij kon daar geen duidelijk antwoord op geven. Het was een lange stressvolle werkdag geweest en het was regenachtig en schemerig toen het ongeluk kort na 17 uur gebeurde. Ook dacht hij dat zijn bedrijf een ontheffing had voor rijden op de busbaan, maar dat geldt alleen tijdens werkzaamheden aan de weg.

Alleen maar verliezers

Volgens de officier van justitie zijn er alleen maar verliezers in deze zaak. De verdachte had moeten weten dat hij niet op de busbaan mocht rijden. Een beroepschauffeur moet oplettend zijn en continue de verkeersituatie in de gaten houden, stelde zij. Volgens het OM is er spraken van aanmerkelijke schuld; de lichtste vorm van verkeersmisdrijven.
Om te voorkomen dat de man zijn baan kwijtraakt en zijn gezin in financiële problemen komt eist het OM een geheel voorwaardelijke rijontzegging van twee jaar met een lange proeftijd van drie jaar. Daarnaast zou hij een taakstraf van 240 moeten uitvoeren.

Onderzoek afgewezen

De advocaat van de Leusdenaar kon zich wel vinden in de eis van het OM, maar vindt eigenlijk dat zijn cliënt vrijgesproken moet worden van het veroorzaken van het dodelijke ongeval. De verdediging had eerder aan de rechtbank gevraagd om te laten onderzoeken of het slachtoffer de aanrijding had overleefd als hij een gordel had gedragen, maar dat verzoek werd destijds afgewezen.
Tijdens de zitting bleek dat de chauffeur nog altijd wordt geplaagd door schuldgevoelens. Hij heeft na het ongeluk met de zoon van het zeer gelovige slachtoffer gesproken, die zei dat de familie hem vergeeft. De nabestaanden waren niet aanwezig bij de rechtszaak. Zijn werkgever is de chauffeur na het ongeluk ook blijven steunen en was ook in de rechtszaal aanwezig.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.