Muziekcafé 't Oude Pothuys start crowdfundingsactie: 'Hopelijk kunnen wij de muzikanten betalen'

© RTV Utrecht / Isabella Hesselink
UTRECHT - Cafés en restaurants gaan door moeilijke weken. Zo ook het bijzondere muziekcafé 't Oude Pothuys, dat aan de Utrechtse Oudegracht zit. Naast afhaalgerechten en online optredens zijn medewerkers nu ook een crowdfundingsactie gestart om het podium open te houden. "Het is verschrikkelijk als dit mooie stukje cultuur verloren gaat."
De teller staat inmiddels al op 3000 euro. "Eigenlijk is dat een symbolisch bedrag", vertelt Alex Niessen, manager van de zaak. "We kunnen er even mee vooruit, want het is mogelijk om weer de apparatuur te betalen. Het is een mooi begin, maar het is lang niet het bedrag dat de verliezen dekt."
Het geld is hard nodig, want volgens Niessen komt er haast niets binnen. "De inkomsten uit de afhaalmaaltijden vielen erg tegen. Dat was een druppel op de gloeiende plaat. Er is nog wel extra geld nodig. Als wij weer opengaan, hebben wij financieel een gigantisch gat te dichten."
't Oude Pothuys start inzamelingsactie

Podium

Maar aan opengaan durven ze bij 't Oude Pothuys maar voorzichtig aan te denken. Volgens Niessen is het te onzeker wanneer dit zou zijn. En áls zij dan weer open mogen, staan de volgende problemen al voor de deur, vertelt Niessen. "Ik denk dat als dit nog lang volhoudt, wij de muzikanten niet meer kunnen betalen. Dat zou problematisch zijn, want dan valt de kern van ons bedrijf weg."
't Oude Pothuys biedt een podium voor jonge, beginnende muzikanten, maar ook voor oude rotten in het vak. Nu het muziekcafé dicht is, vallen voor de artiesten de optredens weg. Niessen: "Een hoop muzikanten spelen tijdens de livestreams. Voor de rest is er natuurlijk niets aan optredens. Sommige storten zich op het maken van muziek, maar de inspiratie is ook verdwenen. Het is sappelen voor ze."

Muzieknummer

Muzikant Alex Siegers is een doorgewinterde gast bij 't Oude Pothuys. Al 27 jaar speelt hij op het muziekpodium. Tijdens de eerste lockdown schreef hij speciaal voor 't Oude Pothuys een nummer om ze een steuntje in de rug te geven. "Het café is onderdeel van mij", vertelt hij. "Als 't Oude Pothuys geraakt wordt, raakt het ook mij. Het is vanzelfsprekend dat ik in deze situatie een nummer voor ze schrijf."
Nu Alex niet meer kan optreden, valt zijn belangrijkste inkomstenbron weg. "Er is weinig te spelen. Naast de optredens geef ik ook muziekworkshops op scholen. Dat is ook niet meer. Er blijft financieel weinig over", vertelt hij.

Cultuur

"Je moet proberen 't Oude Pothuys open te houden", vindt Alex. "Als dit verdwijnt, valt ook het podium van muziekliefhebbend en muziekspelend Utrecht weg." Ook manager Niessen moet er niet aan denken dat dit het einde van 't Pothuys zou betekenen. Volgens hem ademt het monumentale pand geschiedenis en is het café uniek, ook op gebied van muziek. "Het zou verschrikkelijk zijn, omdat een mooi stukje cultuur verloren gaat. Dat zou mijn hart breken."
"Het is een unieke plek in Utrecht. Het is een broedplaats voor jonge artiesten en een pleisterplaats voor oudere muzikanten. Als je iets met muziek wilt doen, kom je niet onder 't Pothuys uit."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.