Groot datalek bij Baarnse coronatester

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
BAARN - Coronatestlab U-Diagnostics uit Baarn ligt onder vuur. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat persoonlijke en medische informatie van ten minste tienduizenden mensen niet goed beveiligd is.
Het gaat om mensen die zich lieten testen op corona: toeristen die via TUI of Corendon een vakantie boekten, werknemers van Ahold, spelers van FC Utrecht, huisartsen en zorgmedewerkers. Hun gegevens zouden zijn gedeeld in een WhatsApp-groep waarin driehonderd leden zaten.

Datalek

Experts spreken van een datalek, de privacywetgeving zou zijn overtreden. Het ministerie van Defensie liet militairen testen bij U-Diagnostics, maar heeft die coronatests inmiddels per direct opgeschort.
Volgens Nieuwsuur waren in de appgroep geboortedata, paspoortnummers, BSN-nummers, e-mailadressen, reisbestemmingen en testuitslagen te zien.

Commerciële coronatester

U-Diagnostics-directeur Maarten Cuppen heeft ook gereageerd. Hij zegt dat het delen van info per WhatsApp geoorloofd is 'omdat er alleen werknemers in zitten'. Wel is de database sinds vannacht extra beveiligd.
Het Baarnse bedrijf is een grote commerciële coronatester die door het hele land posten heeft ingericht onder de merknaam Health Check Centre. Op hun website hebben zij een reactie geplaatst. Een gedeelte van de reactie luidt als volgt:
"Er is door ons melding gemaakt van het vermeende datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De daartoe overigens niet gemachtigde journalist van Nieuwsuur stelt inzage te hebben gehad in een tussen medewerk(st)ers van HealthCheckCenters gebruikte WhatsApp-groep waarin o.a. op enig moment inloggegevens tot het door HealthCheckCenters gebruikte Covid-19 test afmeld portaal uitgewisseld zijn. Dat zou ertoe geleid kunnen hebben dat daartoe niet bevoegden enige tijd inzage hebben gehad tot met name de bij de aanmeldprocedure opgevraagde persoonsgegevens. De database met medische gegevens waaronder de Covid-19 test-uitslagen is separaat geborgd en niet toegankelijk voor buitenstaanders en/of medewerk(st)ers."
Lees hier de gehele reactie van Health Check Centre.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.