Raad Utrecht: 'Omarm bewonersinitiatieven in Overvecht'

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - Maak meer gebruik van de initiatieven van bewoners uit de wijk Overvecht en richt je meer op de jongeren. Dat vindt een meerderheid van de gemeenteraad in Utrecht. Vanavond debatteerde de raad over de plannen om de wijk te verbeteren.
Elk jaar wordt zo'n 3 miljoen euro gestoken in het plan Samen voor Overvecht. De raad is blij met die plannen, maar vraagt zich wel af of het geld wel goed besteed wordt. Zo willen de raadsleden dat er meer aandacht moet zijn voor de jeugd en jongeren in de wijk. Zeker vanwege de gevolgen van de coronapandemie voor de jongeren en de rellen die in de wijk zijn geweest.

Bewonersinitiatieven

In de wijk Overvecht zijn veel actieve bewoners met mooie initiatieven. Luister naar deze bewoners, vinden de raadsleden. Zo zegt Queeny Rajkowski van de VVD: "De gemeente moet de kracht van bewoners erkennen en omarmen. Verzilver het goud. Kijk naar bestaande initiatieven, zoals bijvoorbeeld een initiatief van een onderneemster. Ze biedt vijftig stageplaatsen aan, meldt dit bij de gemeente en krijgt geen reactie." De VVD begrijpt daar niets van.
Ook verwijst de VVD naar het initiatief van Telstar-profvoetballer Redouan El Yaakoubi met Stichting Durf te Dromen, waar kinderen terecht kunnen voor huiswerkbegeleiding, maar ook talentontwikkeling. Hij woont zelf in Overvecht en kent de kinderen en jongeren op straat. Dat soort projecten juicht Rajkowski toe.

Groen

Overvecht is een groene wijk, maar mogelijk dat een deel van dat groen gaat verdwijnen voor meer woningen. Werkplaats Overvecht, een samenwerking tussen projectontwikkelaars en woningcorporaties, wil duizenden woningen bouwen. Onder meer bij Park de Gagel in groenstroken. Daar maken veel bewoners zich zorgen over en ook de gemeenteraadsleden delen deze zorg.
Een groot deel van de raadsleden wil de garantie van de wethouder dat al het groen blijft, want dat is nu juist het mooie van de wijk. Een enkele partij, zoals GroenLinks, willen eventueel wel het zogenoemde 'snippergroen' opofferen voor woningbouw als dit de wijk ten goede komt.

Vertrouwen

Uit een onderzoek van Bureau Krachtwijken voor het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat veel mensen in wijken als Overvecht een groot wantrouwen hebben naar de instanties in hun wijk. Volgens Mohammed Saiah van D66 is dit ook in Overvecht het geval. Hij wil dat de gemeente de aanbevelingen in het onderzoek overneemt om het vertrouwen in de hulpverleningsinstanties terug te winnen. Wethouder Diepeveen van de wijk Overvecht gaat hiermee aan de slag.
Dit voorjaar komt er weer een voortgangsrapportage over Samen voor Overvecht. Dan wil de wethouder meer duidelijkheid geven over hoe het geld voor Samen voor Overvecht verder besteed wordt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.