Utrecht wil vier stadscentra ontwikkelen, bouwen in polder Rijnenburg op lange baan

© ANP
UTRECHT - Als het aan het gemeentebestuur ligt, krijgt Utrecht vier nieuwe stadscentra met knooppunten. Dat staat in de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040, die vandaag naar de raad is gestuurd. Openbaar vervoer, groen, sport, onderwijs en cultuur moeten binnen tien minuten bereikbaar zijn vanaf huis of werk. De oude binnenstad blijft wel het hart van de stad en van bouwen in polder Rijnenburg is voorlopig nog geen sprake.
De vier beoogde locaties voor stadscentra zijn:

- Leidsche Rijn Centrum-Lage Weide-Cartesius-Werkspoorkwartier-Zuilen
- Overvecht
- Utrecht Science Park-Rijnsweerd-Galgenwaard en Lunetten-Koningsweg (Utrecht Oost)
- Papendorp-Galecop-Westraven-Laagraven (A12-zone)

In 2040 telt de stad 455.000 inwoners, 100.000 meer dan nu. "Utrecht is de snelst groeiende grote stad van Nederland. Die groei brengt grote verantwoordelijkheid met zich mee", zegt wethouder Klaas Verschuure. In de ruimtelijke strategie staan oplossingen voor de grote opgaven van de stad. "De enorme groei betekent bijvoorbeeld dat we minimaal 60.000 extra woningen moeten bouwen en op zijn minst 70.000 extra banen beschikbaar moeten hebben. Tegelijkertijd zijn fors veel investeringen nodig voor mobiliteit, groen, onderwijs, energie, sport, cultuur en gezondheidszorg. Alles bij elkaar zo'n 7,1 miljard euro."

Bouwen

Utrecht heeft daarvoor volgens de wethouder 540 voetbalvelden aan ruimte nodig. Niet alleen voor de woningen, maar ook voor groen, nieuwe scholen, openbaar vervoer en andere voorzieningen. In de eerste fase bouwt Utrecht vooral nieuwe woningen rondom binnenstedelijke knooppunten. In de tweede fase bouwt Utrecht aan de rand van de stad en wordt binnenstedelijk verdicht, waarbij het groen en openbare ruimte waar mogelijk worden ontzien. In de laatste fase kan Utrecht ook gaan bouwen buiten de huidige contouren van de stad.
De ambitie is om ervoor te zorgen dat alles dichtbij blijft. Utrecht moet ook met de vier nieuwe stadscentra een '10-minutenstad' zijn waarbij je altijd snel bij bijvoorbeeld winkels, maatschappelijke voorzieningen, sportclubs, parken of cultuur bent. Liefst te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. De geplande locaties hebben dan ook stations, genoeg ruimte en het gaat om gebieden waar al veel ontwikkeling plaatsvindt.

Polder Rijnenburg

In de Tweede Kamer werd vorige maand een motie aangenomen om Utrecht te dwingen zo snel mogelijk te beginnen met woningbouw in polder Rijnenburg en niet pas na 2035. Dit zou moeten worden gedaan via een zogenoemde aanwijzing door het ministerie. Vooralsnog is dit niet gebeurd en van versnelde bouw is voorlopig geen sprake.
Polder Rijnenburg wordt om te beginnen ontwikkeld als energielandschap en biedt daarbij ruimte voor bijvoorbeeld sport en recreatie. Als op termijn woningen worden gebouwd komt er een duurzame wijk met minimaal de voorzieningen zoals die ook rondom de andere stadscentra worden gerealiseerd. Een mogelijke bouw start niet voor 2035, maar onderzoek en eventueel tijdelijke ontwikkeling vindt al eerder plaats. Een besluit tot bouw kan wel al voor 2035 worden genomen, stelt het college.
De gelanceerde Ruimtelijke Strategie komt op het moment dat er veel discussie is over de indeling en het gebruik van de schaarse ruimte in het land. Verschuure: "We hopen dat de Ruimtelijke Strategie kan fungeren als een nieuwe standaard voor stedelijke ontwikkeling van Nederland en bijdraagt aan de landelijke puzzel die we met elkaar moeten leggen. We staan voor enorme opgaven op het gebied van woningbouw, mobiliteit, vergroening, klimaatverandering en energietransitie en willen tegelijk een leefbaar land houden. Utrecht neemt nu het voortouw."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.