RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Zwarte Cobra' terug in Nederland na 16 jaar celstraf in VS

UTRECHT - De Utrechtse drugscrimineel Henk Rommy, alias de Zwarte Cobra, is vanochtend vanuit de Verenigde Staten geland op Schiphol. Hij wordt meteen weer vastgezet omdat hij nog veertien maanden van een oude straf moet uitzitten. Dat heeft zijn advocaat Mark Teurlings bevestigd.

De Zwarte Cobra is meerdere keren veroordeeld voor drugshandel en heeft zestien jaar vastgezeten in de Verenigde Staten. De rechtbank in New York veroordeelde hem in januari 2006 tot twintig jaar cel en een miljoen dollar boete voor het voornemen om een miljoen xtc-pillen naar New York te smokkelen. Hij kreeg enkele jaren strafkorting.

Rommy wordt in Nederland verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van de van oorsprong Griekse diamantair en drugshandelaar Henie Shamel en zijn Belgische vriendin Anne de Witte. Zij werden in mei 1993 doodgeschoten in Antwerpen. Die zaak maakt deel uit van het liquidatieproces Passage, waarin onder meer Dino Soerel terecht heeft gestaan. Justitie kondigde jaren geleden al aan dat Rommy "aan de beurt zou komen" voor de dubbele moord in Antwerpen.

Rommy gold in de jaren negentig van de vorige eeuw als een van de kopstukken in de Nederlandse onderwereld. Hij woonde in Nederland onder meer in Leusden en Maarssen. In Utrecht behaalde hij ooit een diploma metaalbewerking. Vanuit de gevangenis schreef de Zwarte Cobra een paar jaar geleden een voorwoord in het boek Crimineel Utrecht. Zijn zoon stond in 2018 terecht voor plofkraken in onder meer Soest en Leersum.

Advocaat Teurlings, al twintig jaar de raadsman van Rommy, is lang bezig geweest om hem naar Nederland te halen. Hij hoopt zijn cliënt vanmiddag te kunnen bezoeken.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -