Amersfoortse kunstenaar 'vernaggelt' mogelijk originele Rietveld: 'Kunst moet emotie opwekken'

© Norbertus Verduijn
AMERSFOORT/UTRECHT - Kunstenaar Koen van Eeckhoutte had al een paar gaten geboord toen hij een ongemakkelijk vermoeden kreeg: de stoel die hij aan het bewerken was kon wel eens een echte Rietveld zijn. Onderzoek door experts moet nu vaststellen of de stoel echt van de hand van Gerrit Rietveld is.
"Hij viel meteen op", vertelt de jonge kunstenaar die de stoel in een galerij in Baarn zag staan. Ervan uitgaande dat het hier om een replica zou gaan, besloot hij de stoel gewoon te gaan bewerken. Tijdens een bezoek aan museum Flehite in Amersfoort samen met zijn moeder zag hij verschillende Rietveld meubels. Hij bestudeerde ze nauwkeurig en het viel hem op dat zijn stoel veel overeenkomsten heeft met de originele uitvoeringen. "Ik dacht: als ik nu maar geen authentieke Rietveldstoel aan het vernaggelen ben."

Kritiek

Hoewel er nog maar twee gaten waren geboord, besloot de kunstenaar gewoon door te gaan met bewerken. "Er was al niets meer aan te doen. Ik heb bovendien altijd de filosofie aangehangen dat er niks nieuws kan ontstaan als er niet iets anders kapot gaat." Van Eeckhoutte heeft inmiddels kritiek gekregen van mensen die vinden dat hij mogelijk een authentieke Rietveld heeft verpest. "Kunst moet emotie opwekken en dat is wel wat het doet."
Luuk Berkheij is industrieel ontwerper en groeide op tussen de stoelen van Rietveld. Zijn oma was de zus van de bekende kunstenaar. Het zou hem niet verbazen als het hier om een origineel exemplaar gaat. "Ik kan wel zien aan kleine nuances of het echt zou kunnen zijn." Berkheij noemt als voorbeeld de afronding en de dikte van het hout. Zeker weten doet hij het echter niet. "Als het zo zou zijn zou het ergens ook wel pijn doen."

Onderzoek

Om te bepalen of hier sprake is van een echte te Rietveld is meer onderzoek nodig. Bij het Centraal Museum in Utrecht willen deskundigen de stoel dan ook graag met eigen ogen zien. "Het is een bijzonder verhaal", beaamt Jacqueline Rutten, hoofd Publiek & Informatie. Ze nodigt Koen van Eeckhoutte uit om de stoel langs te brengen zodat een Rietveldexpert en een restaurateur er naar kan kijken.
Die uitnodiging neemt de kunstenaar graag aan. "Ik vind sowieso dat dit stuk naar het museum moet en het Centraal Museum zou een mooie start zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.