RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

8 vragen over de avondklok aan Utrechtse politiechef Sitalsing


UTRECHT - Het aantal agenten in de late uurtjes wordt de komende tijd verdubbeld om de avondklok te handhaven. En nee, u krijgt niet eerst een waarschuwing als u na 21.00 uur wordt staande gehouden. De politie zal streng, maar rechtvaardig zijn. Dat zegt politiechef regio Midden-Nederland Martin Sitalsing vandaag in een interview met RTV Utrecht. Wij stelden hem een aantal vragen over de avondklok.

Krijgen mensen die morgen na 21.00 uur op straat zijn meteen een boete of eerst een waarschuwing?
"Volgens mij heeft niemand onder een steen geleefd de afgelopen tijd en weten de meeste mensen echt wel dat de avondklok in gaat. Dat betekent dat wij niet gaan waarschuwen maar meteen gaan handhaven. Natuurlijk doen we dat zoals dat de politie betaamt. Wij zullen streng zijn, maar zeker ook rechtvaardig als het gaat om die handhaving."

Hoe gaan agenten inschatten of er niet wordt gefraudeerd met uitzonderingsbriefjes?
"Als we het niet vertrouwen gaan we het verder onderzoeken. Of iemands verhaal waar is en of iemands verklaring echt is. Dat kunnen we doen door contact op te nemen met iemands werkgever. Maar ik ga er vanuit dat dit niet veel zal voorkomen."

Politiechef Martin Sitalsing over de avondklok


Zijn er wel genoeg agenten beschikbaar om de avondklok te handhaven?
"Er zijn straks dubbel zoveel agenten op straat dan normaal gesproken vanaf 21.00 uur. Er worden politiemensen van diensten gehaald om dat te kunnen doen. Ook zullen er agenten zijn van wie de diensten worden opgerekt tot bijvoorbeeld 10 uur."

Blijft hierdoor ander werk liggen?
"Dat klopt, opsporingswerk bijvoorbeeld. Ook zaken rondom overlastsituaties moeten worden uitgesteld. Werk waarvan wij vinden dat het kan worden uitgesteld moeten we dan laten liggen zodat we onze mensen op straat kunnen inzetten. Het is trouwens niet zo dat er overdag minder politie zal werken, we verschuiven en verlengen nu de diensten."

Hoe gaan jullie de agenten verdelen over gebieden?
"Wij kennen onze pappenheimers en weten waar de grote risico's zitten. Wij werken 'informatie gestuurd', zoals we dat in politietermen noemen. Ook houden we goed in de gaten wat er gebeurt op social media. Op basis daarvan regelen we onze inzet. Voorlopig is het nog onvoorspelbaar en is het afwachten waar mogelijke excessen zich voor zullen doen."

Hoe verwacht de politie dat mensen zich zullen opstellen naar agenten op straat tijdens de avondklok?
"Ik ben zelf vader van vier kinderen tussen de 16 en 26 jaar oud. Ik merk dat die het ook echt zat zijn en dat zij zich in hun vrijheid beperkt voelen. Ik heb daar alle begrip voor. Maar ik verwacht toch van de jeugd dat zij verstandig omgaan met de situatie waar ze in zitten. We merken meer irritatie op straat. Kijk naar de demonstratie in Amsterdam van laatst. Je ziet dat de lontjes wat korter worden. In ons werk hebben wij constant te maken met onvoorspelbaarheid en daar anticiperen we op."

Handhaven jullie ook achter de deur?
"Wij gaan niet voor de deur staan of voor de ramen kijken wat er gebeurt. Dat handhaven zit hem vooral in de openbare ruimte."

Wat nou als je te maken hebt met een onvoorziene situatie waardoor je toch na 21.00 uur buiten bent?
"Wij zijn de Nederlandse politie die in verbinding blijft. In acute situaties die als uitzondering gelden, zullen wij op onze eigen ervaring vertrouwen om te kijken wat daar daadwerkelijk aan de hand is. Ik weet van veel politiemensen dat ze goed kunnen inschatten of een verhaal waar is en wat er vervolgens moet gebeuren."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -