Vogelaars in de rij voor glimp van Siberische tjiftjaf in Nieuwegein, maar: 'Het is een saai ding'

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
NIEUWEGEIN - Sinds een aantal dagen verzamelen zich mondjesmaat fotografen met grote telelenzen en verrekijkers in Nieuwegein. Ze zijn stuk voor stuk opgewonden, want de Siberische tjiftjaf houdt zich op langs het slootje op de kruising van de Apollobrug en het Pandorapad. In Nederland kennen we de tjiftjaf ook, maar deze Siberische is van een zeldzamer soort. En dat gegeven lokt vogelaars van heinde en verre naar het Nieuwegeinse.
Iedereen wil de tjiftjaf zo mooi mogelijk vastleggen op de gevoelige plaat. Als dat lukt, plaatsen ze de foto op waarneming.nl. Medewerker Timo Roeke vertelt dat de exoot normaliter overwintert tussen Iran en Irak. Maar steeds vaker wordt de Siberische tjiftjaf ook in Nederland gespot.
"Ze zijn een beetje de weg kwijt", vertelt Roeke. "We zien dat vaker bij deze soort. De Siberische tjiftjaf werd in 1985 voor het eerst gezien in Nederland en sindsdien duikt 'ie steeds vaker op. De vraag is of ze de weg kwijt zijn of dat klimaatverandering er iets mee te maken heeft." Volgens Roeke wordt onderzocht waarom de trekroute van de vogel is verplaatst.

Toch populair

Ondanks dat de vogel de afgelopen jaren steeds vaker in ons land wordt gezien, staan fotografen in de rij om een glimp van het beestje op te vangen. "Er zijn mensen die jaar- of zelfs maandlijsten bijhouden van alle vogels die te zien zijn. Ze willen er zoveel mogelijk vastleggen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld constateren dat ze de Siberische tjiftjaf nog niet eerder in januari zagen."
Tekst gaat verder onder de foto.
Vogelaar Wilma van Holten wist de Siberische tjiftjaf vast te leggen.
Vogelaar Wilma van Holten wist de Siberische tjiftjaf vast te leggen. © Wilma van Holten
Fanatiek vogelaar Wilma van Holten is vanuit Schiedam naar Nieuwegein komen rijden om de tjiftjaf vast te leggen op camera. Ze ging al eerder op pad in Nederland maar nooit lukte het om het beweeglijke dier te fotograferen. In Nieuwegein lukte het wel. "Het was wel heel lastig, het zijn verschrikkelijk beweeglijke beestjes", vertelt Van Holten. "Toen ik eerst naar mijn foto's keek, dacht ik dat het niet was gelukt. Maar, nu dus toch wel! Ik ben verbaasd wat eruit is gekomen. Maar goed, het is wel een saai beestje."
Mooi is de buitenlandse vogel inderdaad niet perse, vindt ook Roeke. "Onze eigen tjiftjaf is wat groeniger/geliger. De Siberische variant is wat grauwer en grijzer. Met alle respect, een merel ziet er mooier uit. Het is een saai ding."
Allemaal netjes op afstand.
Allemaal netjes op afstand. © RTV Utrecht / Riks Ozinga
De vogelaars komen met grote lenzen en verrekijkers.
De vogelaars komen met grote lenzen en verrekijkers. © RTV Utrecht / Riks Ozinga

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.