RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Pianist Pieter de Graaf speelt tien uur lang in TivoliVredenburg

UTRECHT - Pianist Pieter de Graaf gaat een pianoconcert geven van maar liefst tien uur. Alleen als hij naar de wc moet, verlaat hij zijn piano. Het improvisatieconcert is via een livestream te volgen, zelf zit De Graaf in TivoliVredenburg. Inmiddels heeft hij ruim zeventig kaartjes verkocht.

De Edison-winnaar heeft nog nooit eerder zo lang achter elkaar gespeeld. "Vroeger heb ik wel veel gestudeerd, zo'n zes tot acht uur, maar dat was geen inprovisatie." Bang voor kramp in de vingers is hij niet. "Ik heb al iemand gevraagd dat als ik kramp in mijn schouder krijg, of hij het kan losmaken." Pauzes zijn er niet, hij eet en drinkt ook terwijl hij aan het spelen is.

Improviseren
Er is echt helemaal niets voorbereid, zegt De Graaf. Hij gaat alles improviseren en heeft geen plan. "Ik wil het aan de muziek laten wat er na de ene toon gebeurt. Het is een combinatie van gevoel, hoofd en vingers." De opnames wil De Graaf misschien gebruiken voor een nieuw album. "Het wordt een verzameling van die tien uur denk ik."

Met de lege zaal heeft De Graaf geen moeite mee. "Ik mis het applaus soms wel, ook tijdens de stream-concerten. Maar het is niet dat ik er echt last van heb. Ik heb wel bewust mijn lichtman gevraagd, die gaat tien uur meedraaien. Dat helpt visueel." Het publiek kan gedurende een uur een handje helpen. "Mensen mogen dan suggesties doen in de vorm van een kleur of een emotie bijvoorbeeld."

Luister hier het gesprek met Pieter de Graaf bij Utrecht Komt Thuis.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -