RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Britse variant 15 keer vastgesteld in regio Utrecht

UTRECHT - De GGD regio Utrecht heeft in de eerste twee weken van deze maand zo'n vijftien keer de Britse coronavariant geconstateerd. Dat meldt burgemeester Sharon Dijksma in een raadsbrief over de virusaanpak en de gevolgen daarvan. Het genoemde aantal is een onderschatting, staat in de rapportage. Er is op dit moment geen volledig zicht op de verspreiding van de mutatie, die volgens deskundigen besmettelijker is dan 'gewone' Covid-19.

Bij geconstateerde besmettingen met de Britse variant worden in het bron- en contactonderzoek nauwe contacten in kaart gebracht en gevolgd. In de regio Utrecht is het bron- en contactonderzoek (BCO) sinds de tweede week van januari weer volledig in werking, inclusief monitoring van positief getesten en hun contacten. Een tijdje was het BCO afgeschaald vanwege het hoge aantal besmettingen.

Op dit moment werken er 230 BCO'ers per dag. Er worden nog steeds circa vijftig nieuwe medewerkers per week opgeleid. Dit doet GGD regio Utrecht om personeelsverloop te kunnen opvangen en om op te kunnen schalen.

Dalende trend, maar in Overvecht
Het aantal positieve tests daalt in de stad en regio en is lager dan het landelijk gemiddelde. Op wijkniveau valt wel op dat in Overvecht geen duidelijke daling zichtbaar is. Het percentage besmettingen zit hier boven het stedelijk gemiddelde.

Ondanks de daling in de stad en regio gaat het volgens de gemeente nog steeds om aanzienlijke aantallen en is er sprake van een hoge infectiedruk. "Daarnaast is er de Britse variant van het coronavirus dat zich snel op grote schaal kan verspreiden Het inschalingsniveau is daarmee nog altijd niveau 4, 'zeer ernstig'."

Druk op de zorg
In de eerste week van dit jaar zijn 26 Utrechters opgenomen in het ziekenhuis, in week 2 waren dit er dertien. "De druk op de ziekenhuizen stabiliseert, maar toont geen verbetering. Het aantal besmettingen in de verpleeg- en verzorgingstehuizen is gestabiliseerd, maar blijft hoog", schrijft Dijksma. In de regio Utrecht zijn voldoende bedden voor coronapatiŽnten beschikbaar. "De reguliere capaciteit is nu echter krap en de niet-acute zorg is afgeschaald."

Testen
De dagelijkse testcapaciteit in de regio bedraagt op dit moment ongeveer 7.000 testen per dag. Indien nodig kan snel opgeschaald worden naar 12.000 tot 13.000 testen per dag. Dat is op dit moment niet aan de orde. De afgelopen twee weken zijn gemiddeld ongeveer 2.000 testen per dag afgenomen, met hogere doordeweekse aantallen en lagere in de weekenden.

De GGD regio Utrecht zet steeds meer in op sneltesten, waarbij mensen in een kwartier de uitslag krijgen. Om op alle testlocaties sneltesten af te kunnen nemen, en met het oog op wisselende weersomstandigheden, is de gezondheidsdienst op dit moment bezig met verbouwingen. Deze week zal de locatie Koploperstraat gesloten worden voor verbouwing. Na ongeveer een week worden de deuren weer geopend.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -