In beeld: De avondklok is ingegaan: 'Ik was het helemaal vergeten'

PROVINCIE UTRECHT - Om 21.00 uur is de avondklok ingegaan ter bestrijding van het coronavirus. Tenzij je een geldige reden hebt, mag je tot 04.30 uur 's nachts niet naar buiten. Als een agent of boa vaststelt dat je onterecht op straat bent, krijg je zonder waarschuwing meteen een boete van 95 euro. Overtreders krijgen geen strafblad.
Avondklok in Utrechtse binnenstad.
Avondklok in Utrechtse binnenstad. © RTV Utrecht
Op de snelwegen en op Utrecht Centraal was het na 21.00 uur erg rustig. Al waren op het station, net als in de binnenstad, in het laatste uur voor de avondklok nog behoorlijk wat mensen op de been. Om de trein te halen of bijvoorbeeld voor een wandeling, een afhaalpizza of een bezoek aan de Albert Heijn.
Wandeling in de Voorstraat.
Wandeling in de Voorstraat. © RTV Utrecht
"Ik was de avondklok helemaal vergeten toen ik vanmorgen naar mijn werk ging en bedacht me net dat ik helemaal geen brood in huis heb", vertelde een bezoeker aan de supermarkt." Een andere klant van de Albert Heijn in de Voorstraat verwachtte niet meer voor 21.00 uur thuis te zijn. 'Ik pak die boete dan maar, ik ben het er toch niet mee eens.
Uitgestorven Amsterdamsestraatweg.
Uitgestorven Amsterdamsestraatweg. © RTV Utrecht
Toen de maatregel eenmaal inging was het ook meteen stil op straat. "De stad is nu het domein van de maaltijdbezorgers", aldus verslaggever Anne-Marie Verhagen. De auto's van online-supermarkt Picnic rijden af en aan. "Wij hebben inderdaad een uitzondering", vertelt teamleider Robert Constant. Vandaag heeft hij nog voor alle werknemers een werkgeversverklaring geregeld. "Dat was nog een heel gedoe, maar gelukkig allemaal goed gekomen."
Picnic bezorgt gewoon.
Picnic bezorgt gewoon. © RTV Utrecht
Bezorger Jelle is bijna klaar met zijn dienst. "Het was heel vreemd. Om half negen zag je overal nog mensen en een half uur later was iedereen weg. Gelukkig hebben wij nog wat contact met de klanten, maar verder is het uitgestorven op straat. Hele gekke ervaring."

Strenge handhaving

Er was heel wat politie op straat, merkte verslaggever Anne-Marie Verhagen. Zij werd zelf ook staande gehouden, maar gelukkig had ze een werkgeversverklaring, een eigen verklaring én een ID-kaart op zak. Na een vrolijke selfie mocht ze weer verder werken.
Anne-Marie had de juiste papieren.
Anne-Marie had de juiste papieren. © RTV Utrecht
Een stel jongens in een auto had minder geluk, vlak na negen uur werd meteen een boete uitgeschreven in Utrecht.
Boete voor een stel in auto.
Boete voor een stel in auto. © RTV Utrecht
Maaltijdbezorger in de Lange Viestraat.
Maaltijdbezorger in de Lange Viestraat. © RTV Utrecht

Demonstratie

Op de Hof in Amersfoort demonstreerde een kleine dertig man tegen de avondklok. Het waren de actievoerders van Viruswaarheid die zich lieten zien/horen door middel van spandoeken, lampjes en kreten, meldt De Stad Amersfoort. De politie hield van een afstand de situatie in de gaten, maar hoefde niet in te grijpen.
Rond 20.00 uur was bij het gemeentehuis in Bunschoten een demonstratie gepland tegen de avondklok. Een groep van ongeveer twintig jongeren was op de been bij het Kolkplein. Bij aankomst van de politie gingen de meesten weg. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Waarom een avondklok?

De avondklok geldt vooralsnog tot 9 februari en moet het aantal positieve tests verder terugdringen. Vooral omdat er grote zorgen zijn over de Britse variant van het coronavirus, die volgens deskundigen besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Naar andere varianten wordt bovendien nog onderzoek gedaan.
Even wachten op de pizza.
Even wachten op de pizza. © RTV Utrecht

Wie mag wel naar buiten?

Als je voor je werk naar buiten moet, moet je een werkgeversverklaring en een eigen verklaring bij je hebben. In noodsituaties of bij dringende medische hulp voor je huisdier mag je ook buiten zijn. Hetzelfde geldt voor mantelzorgers, gasten van live tv-programma's, buitenlandreizigers en hondeneigenaren die hun viervoeter moeten uitlaten. Ook mag je na 21.00 uur buiten zijn voor een uitvaart of examen. Het volledige overzicht vind je hier.
De Voorstraat.
De Voorstraat. © RTV Utrecht

Wat is er wel open?

Ziekenhuizen, apotheken en andere medische voorzieningen blijven na 21.00 uur open, maar supermarkten gaan om 20.45 uur dicht. Bezorgers mogen na 21.00 uur brieven en pakketjes afleveren. Ook maaltijdbezorgers zijn gewoon aan het werk. Het openbaar vervoer en taxi's blijven rijden en tankstations zijn open.
De Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort, gezien vanaf rotonde De Nieuwe Poort.
De Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort, gezien vanaf rotonde De Nieuwe Poort. © AS Media
De burgemeesters van Amersfoort, Den Haag en Eindhoven hebben, in verband met het waarborgen van de politiecapaciteit, de Koninklijke Marechaussee gevraagd om bijstand. De Koninklijke Marechaussee levert tijdens de eerste drie avonden en nachten van de avondklok (zaterdag t/m maandag) twee pelotons van hun bijstandseenheid ter ondersteuning.
Op de A2 reed gisteravond bijna niemand.
Op de A2 reed gisteravond bijna niemand. © 112mediautrecht
Ook in Bunschoten, een van de voornaamste coronabrandhaarden van Nederland, waren gisteravond amper mensen op straat.
Ook in Bunschoten, een van de voornaamste coronabrandhaarden van Nederland, waren gisteravond amper mensen op straat. © Caspar Huurdeman

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.