Kademuur Vleutenschevaart blootgelegd

UTRECHT - Bij archeologisch onderzoek op het Smakkelaarsveld in Utrecht is een deel van de achttiende- en negentiende-eeuwse kademuur van de Vleutenschevaart blootgelegd.
Delen van de kade kwamen te voorschijn bij de werkzaamheden op het Smakkelaarsveld. Daar worden kabels verlegd om in 2017 weer water te kunnen laten stromen door de Catharijnesingel.
De Vleutenschevaart zelf stamt uit de 11e eeuw en was een van de oudste aangelegde waterwegen van de stad Utrecht. In de late middeleeuwen was de vaart de belangrijkste verbindingsroute tussen Utrecht en West-Nederland.

LEIDSCHEVAART

Later werd die belangrijke rol overgenomen door de Leidschevaart, op de plek waar nu de deels gedempte Leidsche Rijn ligt. Over enkele jaren moet die waterweg net als de Catharijnesingel weer opengegraven zijn en toegankelijk voor boten. De Vleutenschevaart wordt weer dichtgegooid.
Archeologen hebben ook messen en een houten bewerkte naaldenkoker met naalden gevonden tijdens het onderzoek. De vondsten worden geconserveerd en op een later moment tentoongesteld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.