Utrechtse politiechef veroordeelt coronarellen: 'Gewoon crimineel gedrag'

Provincie Utrecht - Onacceptabel. Dat zegt de Utrechtse politiechef Martin Sitalsing over de coronarellen die dit weekend op verschillende plekken plaatsvonden. "Dit heeft volgens mij helemaal niks te maken met de avondklok of covid. Dat is gewoon crimineel gedrag."
Her en der in het land ontstonden dit weekend ongeregeldheden bij protesten tegen de coronamaatregelen. De ME kwam op verschillende plekken in actie. Ook in Utrecht stond de ME klaar om in te grijpen als dat nodig was, maar het bleef rustig. Agenten uit Utrecht moesten wel bijspringen op andere plekken in het land, vertelde Sitalsing vanmorgen op Radio M Utrecht.

500 overtredingen in eerste nacht

In Midden-Nederland werden zaterdag tijdens de eerste avondklok zo'n vijfhonderd overtredingen vastgesteld. Volgens de Utrechtse politiechef, die gisteravond ook zelf de straat op ging, hebben de meeste mensen hun papieren op orde en kunnen ze aantonen dat ze bijvoorbeeld naar hun werk moeten.
De komende dagen zal de politie extra blijven surveilleren in de avond en nacht om te controleren of mensen zich aan de avondklok houden. "Bijna alles wat we tegenkomen spreken we aan. We zijn zo massief mogelijk op straat aanwezig."
Dat massief aanwezig zijn vraagt veel van zijn mensen, zegt Sitalsing. Zeker nu er ook nog eens rellen ontstaan. "Het betekent vooral dat we slim onze capaciteit moeten inzetten. Dus we hebben diensten verschoven, we hebben diensten verlengd. Maar wat natuurlijk een behoorlijk beslag op die capaciteit legt, zijn die bijstandsverzoeken die er komen en de ME die we extra paraat hebben."

Lange baan

Volgens Sitalsing is het gevolg van al die extra inzet dat ander werk moet blijven liggen. "Sommige onderzoeken worden wat vooruit geschoven, maar ook overlastmeldingen waar een wijkagent nog mee aan de slag moet, daar komt voorlopig even niets van en dat wordt op de lange baan geschoven."
Voorlopig zal dat zo blijven, want de avondklok geldt in elk geval tot 9 februari en wordt mogelijk nog verlengd. "Wij proberen zodanig in te zetten dat we dit ook langdurig kunnen volhouden. Dus wat dat betreft proberen we die belasting zo goed mogelijk te verdelen en zo goed mogelijk uit te spreiden over de komende periode." Al wringt dat af en toe wel. "Het is vooral dat ik van politiemensen hoor dat ze het gewoon zonde vinden dat de capaciteit hier aan op moet gaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.