Historische werfkelders Nieuwegracht mogelijk beschadigd door te zware betonmixer

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een veel te zware betonwagen heeft mogelijk de historische werfkelders aan de Nieuwegracht in Utrecht beschadigd. De gemeente onderzoekt of er inderdaad schade is ontstaan en of het verantwoordelijke bedrijf een boete opgelegd kan worden.
De betonmixer is van de Goudse Betonmortel Centrale (GBC) en had volgens de gemeente een ontheffing om in de binnenstad te rijden. De chauffeur zou zich alleen niet aan de voorgeschreven route hebben gehouden. Sommige wegen in de binnenstad zijn verboden terrein voor zwaar beladen wagens om de kwetsbare kademuren en werven te beschermen.
Het bedrijf heeft de gemeente laten weten dat de instructies helder waren, maar dat de chauffeur op 8 januari verkeerd reed en daardoor op de Nieuwegracht terecht kwam. Vervolgens reed hij via Pausdam, tegen de richting in over de Trans en het Domplein naar de kruising Voetiusstraat/Achter de Dom. GBC heeft excuses aangeboden.
De gemeente roept bewoners op een melding te doen als ze denken dat er op 8 januari schade is ontstaan door de betonwagen. In dat geval wordt geprobeerd de schade te verhalen op GBC. De gemeente kon nog niet zeggen of er al bewoners zijn die zich hebben gemeld.