Coronapup is populair: 'Als mensen erachter komen hoeveel werk het is, willen ze er weer vanaf'

PROVINCIE UTRECHT - Van coronapups tot leenhonden, honden zijn populair in tijden van corona. Maar lang niet iedereen kan goed overweg met een hond.
Normaal gesproken heeft de website hondjeuitlaten.nl zo'n duizend aanmeldingen per maand. Nu zijn dat er drie- tot vierduizend. Lars Berends, de Utrechtse oprichter van de website, ziet zeker een verband met de coronacrisis.
"Maar ik denk niet dat mensen een hondje lenen om de avondklok te omzeilen. Ik heb nog even gezocht, maar ik zie bijna geen mensen die alleen 's avonds een hond uit willen laten."
Leenhonden en coronapuppies zijn populair
Op de website van Lars kunnen hondenliefhebbers die zelf geen hond in kunnen nemen in contact komen met hondeneigenaren. Als het klikt, kunnen ze een mooie wandeling met de hond maken. Een eenvoudige manier om toch wat liefde te krijgen van lobbes, zonder de lasten.
"Ik denk dat mensen in deze periode meer behoefte hebben om elkaar te helpen," vertelt Lars. "En daarnaast hebben ze ook meer tijd. Ik denk dat mensen daarom zich nu vaker aanmelden om baasjes te helpen."

Coronapuppies

Maar de liefde voor de hond heeft ook zijn keerzijde, vertelt hondengedragsdeskundige Samantha van Leur. "Wie zien de laatste tijd steeds meer honden die niet gesocialiseerd zijn, honden met verlatingsangst en we zien ook meer bijtincidenten."
Dat komt volgens Samantha omdat mensen niet goed nadenken voordat ze een hond aanschaffen. Normaal heeft ze zo'n vijf puppygroepen, maar op dit moment heeft ze bijna vijftien groepen. Zakelijk een groot succes, maar Samantha maakt zich zorgen.
"Er zijn op dit moment bijna geen rashonden te krijgen. Overal zijn wachtrijen. En dus zie je dat mensen via Marktplaats honden gaan kopen. Daar zitten helaas erg veel broodfokkers tussen uit bijvoorbeeld Roemenië. De honden die je daar koopt zijn veel te vroeg uit het nest gehaald en hebben allerlei gedragsproblemen."

Herplaatsen

Ondertussen ziet Samantha hoe mensen erachter komen dat het hebben van een hond best intensief is. "En wanneer mensen erachter komen hoeveel werk het is, willen ze er weer vanaf. Ik heb allerlei excuusjes gehoord. Kinderen zijn opeens allergisch of de hond vertoont gedrag dat ze niet leuk vinden, terwijl dat gewoon bij het ras hoort."
Toch is het op dit moment niet moeilijk om een hond te herplaatsen. Zeker de puppy's die aan zijn geschaft tijdens de eerste lockdown zijn zo jong dat de dierenasiels in de regio ze niet lang in huis hebben.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.