'Coronapups' in opmars, minder besmettingen in Utrecht en verslaggever (ver)knipt zichzelf

UTRECHT - Het is de maandag na een weekend vol onrust, opstootjes en rellen in het land na het invoeren van de avondklok. In Utrecht bleef het rustig. Wel moesten Utrechtse agenten bijspringen op andere plekken in het land. In onze rubriek 'corona vandaag' zetten we het laatste nieuws rondom het virus en de bijbehorende maatregelen op een rij.
"Onacceptabel", noemt de Utrechtse politiechef Martin Sitalsing de coronarellen van afgelopen weekend. "Dit heeft volgens mij helemaal niks te maken met de avondklok of covid. Dat is gewoon crimineel gedrag."
In Midden-Nederland werden zaterdag tijdens de eerste avondklok zo'n vijfhonderd overtredingen vastgesteld. Volgens de Utrechtse politiechef, die gisteravond ook zelf de straat op ging, hebben de meeste mensen hun papieren op orde en kunnen ze aantonen dat ze bijvoorbeeld naar hun werk moeten.

Coronacijfers

De afgelopen dag zijn er in onze provincie 202 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er een stuk minder dan gisteren, toen er 318 nieuwe besmettingen geteld werden. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.
Er zijn de afgelopen dag negen mensen in het ziekenhuis opgenomen en een persoon overleden in de regio Utrecht. De ziekenhuiscijfers blijven ongeveer gelijk, het aantal nieuwe besmettingen daalt al sinds eind december.
In heel Nederland zijn de afgelopen 24 uur 4129 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is het laagste aantal sinds 1 december.

Twee GGD-callcentermedewerkers aangehouden voor datadiefstal

De politie heeft afgelopen zaterdag twee mannen aangehouden op verdenking van computervredebreuk. De mannen worden verdacht van het te koop aanbieden van persoonsgegevens uit de systemen die de GGD gebruikt voor de Covid-19 testen.
Uit onderzoek van RTL blijkt dat er onder meer werd geadverteerd met foto's van privégegevens van BN'ers, "onder wie een aantal populaire influencers en de twee bekendste misdaadjournalisten van Nederland: John van den Heuvel en Peter R. de Vries".
Politie en OM hebben afgelopen vrijdag meldingen gekregen dat er op Telegram persoonsgegevens uit GGD-systemen te koop aangeboden werden. Daarop werden zaterdag in Amsterdam de twee verdachten aangehouden. De woningen van de mannen zijn onderzocht en computers zijn in beslag genomen.
Het OM spreekt van een "ernstig misdrijf" en sluit meerdere aanhoudingen niet uit. De beide mannen zullen naar verwachting dinsdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Thuiskapper

Gedoe over voetballers die zich illegaal zouden hebben laten knippen hield vorige week de gemoederen bezig. Wie had ooit kunnen denken dat een kappersbezoek in één adem zou worden genoemd met 'illegaliteit'?
Wie zich graag gewoon netjes aan de regels houdt, heeft twee opties. Een wilde haardlos laten groeien óf zelf de schaar ter hand nemen. RTV Utrecht-verslaggever Marc van Rossum du Chattel besloot het laatste en dat pakte zo uit:
Verslaggever Marc van Rossum probeert een thuiswerkcoupe uit

KPN heeft het druk

KPN spreekt van "datarecords". Volgens het telecombedrijf sneuvelden de eerste werkweken van 2021 "alle thuiswerkrecords". Er was veel dataverkeer naar thuiswerkplatforms als Teams en Zoom. Op dinsdag 12 januari zag KPN de drukste thuiswerkdag ooit.
Op dagen dat het rustiger was qua thuiswerken, zag KPN juist een toename in tv-verkeer en streamingdiensten zoals Netflix. Dat was bijvoorbeeld rond de kerstdagen het geval. "Nederland had na de kerst duidelijk de behoefte om even uit te buiken op de bank met een goede film of serie", aldus het telecombedrijf.

Raadsvragen over avondklok-uitlatingen burgemeester Bolsius

De Amersfoortse VVD en Amersfoort2014 zijn niet blij met de uitlatingen van burgemeester Bolsius in Nieuwsuur vorige week. Daar liet hij zich negatief uit over de avondklok en zei dat "heel wat collega's vraagtekens zetten" bij die maatregel. Amersfoort2014 snapt niet waarom Bolsius deze uitspraak heeft gedaan en wil weten of de burgemeester namens zichzelf sprak, of een college-standpunt uitdroeg. De VVD wil verder weten wat de gevolgen zijn van deze uitspraken voor het draagvlak voor de avondklok bij inwoners van Amersfoort en of dit standpunt nog consequenties heeft op het handhavingsbeleid in de stad.

'Geen avondklokboete voor verwarde mensen'

Zorgorganisaties roepen handhavers op terughoudend op te treden tegen mensen met psychische problemen in de handhaving van de avondklok. Zij zijn vaak niet in staat om verstandige afwegingen te maken of aanwijzingen goed op te volgen. Voor deze mensen is het niet passend om boetes uit te delen of daarmee te dreigen, stellen de belangenorganisaties MIND, V&VN en de NVVP.
Volgens de organisaties heeft de coronacrisis tot nu toe al grote gevolgen voor mensen met (ernstige) psychische of psychosociale problemen. "Sinds corona ervaren mensen met psychische problemen meer angst, depressies, spanning, stress en paniekaanvallen. Het merendeel van deze mensen zal zich waarschijnlijk aan de avondklok houden, maar voor een minderheid zal dit heel moeilijk zijn", aldus de organisaties.
Als voorbeelden geven ze mensen met psychische spanningen die de straat opgaan of direct contact met familie nodig hebben om tot rust te komen. Ook gaat het om mensen die te maken hebben met grote spanningen in de thuissituatie of (dreiging van) huiselijk geweld en mensen die door verwardheid de betekenis van de avondklok niet overzien.
De zorgorganisaties adviseren handhavers om bij het aantreffen van iemand op straat, snel een indruk te krijgen van iemands geestelijke toestand en de-escalerend op te treden. Ook bij de invoering van de mondkapjesplicht, is gevraagd om terughoudend op te treden. Voor sommige mensen met psychische problemen is het dragen van een mondkapje niet mogelijk of kan dat schadelijke effecten hebben. Bijvoorbeeld voor mensen die last hebben van ernstige angst of paniek, moeite hebben met hun ademhaling of door een trauma geen gezichtsmasker verdragen.

'Coronahond' in opmars

De coronacrisis raakt niet alleen mensen, maar ook dieren. Huisdieren zaten opeens 24 uur per dag met hun baasje opgesloten in huis en andere mensen kochten massaal een huisdier om de eenzame tijden door te komen. De aangescherpte regels maken de aanschaf van een hond nog aantrekkelijker omdat het uitlaten van de hond een van de weinige uitzonderingen is op de avondklok.
Het uitlaten van een hond is een van de weinige uitzonderingen op de avondklok.
Het uitlaten van een hond is een van de weinige uitzonderingen op de avondklok. © RTV Utrecht / Peter Huting
Hondengedragsdeskundige Samantha van Leur ziet met lede ogen toe hoe honden de dupe worden van de aankoopdrang van mensen. "Pups gesocialiseerd in de eerste lockdown waren gewend dat hun baasjes de hele dag thuis waren. Toen die weer aan het werk gingen afgelopen zomer, hadden de dieren verlatingsangst met allerlei gedragsproblemen tot gevolg. Er worden zoveel pups aangeschaft, dat ik wel van 'coronapups' kan spreken."
Ook Lard Berends van de website www.hondjeuitlaten.nl ziet sinds de invoering van de avondklok een grote stijging in het aantal vrijwilligers dat zich aanmeldt om een hond te lenen. "Het zijn er vijf keer zoveel geworden. Alleen al in de afgelopen anderhalve week is er een flinke toename te zien." Toch vindt hij het lastig om dat te koppelen aan de avondklok. "Je weet niet met zekerheid wat de motivatie van de vrijwilligers is. In de profielen van de vrijwilligers kwam het woord 'avondklok' nauwelijks voor, slechts vier keer."
'Leenhonden' zijn populair in coronatijd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.