Kinderopvang door ouders wettelijk erkend: 'Ouders zijn betrokken bij de opvoeding en ontwikkeling van hun kind'

UTRECHT - De ouderparticipatiecrèches worden door de overheid wettelijk erkend. Een mijlpaal voor de Utrechtse ouderparticipatiecrèches, want van de zeven ouderparticipatiecrèches in Nederland zijn er vijf in Utrecht gevestigd. "Wij waarderen het dat de politiek zegt dat wij het goed doen en er mogen zijn", vertelt Pascal Spijkerman, voorzitter van de belangenvereniging ouderparticipatiecrèches.
Ouderparticipatiecrèche De Bombardon.
Ouderparticipatiecrèche De Bombardon. © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
De ouderparticipatiecrèche is een kinderopvang waar ouders voor elkaars kinderen zorgen. Het is door en voor de ouders. De hele organisatie regelen de ouders zelf: van boodschappen doen en de brandveiligheid waarborgen tot het opstellen van het pedagogisch beleidsplan.
Elke ouder staat per week een ochtend of een middag voor de groep. De andere dagen kunnen de ouders hun eigen kind naar de crèche brengen. "Het is een prachtig concept", vertelt Spijkerman. "De ouders zijn betrokken bij de opvoeding en ontwikkeling van hun kind. Het kind ontmoet andere kinderen en de ouders daarvan."

Eindelijk erkenning

Veel van de ouderparticipatiecrèches bestaan al sinds de jaren zeventig. Al die tijd werden deze gedoogd. Pas nu heeft de Tweede Kamer hun bijzondere positie in de wet opgenomen. Spijkerman: "In de praktijk verandert er niet veel. Maar wij hopen door de erkenning dat kwaliteit goed zit, dit mensen aanzet om ook een ouderparticipatiecrèche te starten."
Kinderopvang door ouders officieel erkend door Tweede Kamer
Saskia van Schaik staat als zogenoemde draaimoeder een ochtend of middag voor de groep van De Bombardon in Utrecht. "Je speelt met de kinderen, zingt liedjes, leest boeken voor en verzorgt de kinderen", vertelt de enthousiaste moeder. "Het is een fijne plek. Voor ons als draaiouders, maar ook voor de kinderen."

Kwaliteit

"Het werkt heel goed. Je doet het als gemeenschap, onder begeleiding van pedagogische coaches, met elkaar", vertelt Van Schaik. "Als je binnenkomt zijn de kinderen blij om je te zien. Kinderen die nieuw zijn, moeten aan het begin even wennen. Meestal zwaai ik met ze hun mama uit en opeens geven ze je een knuffel of kruipen bij je op schoot. Dat is echt fantastisch."
De ouders van de ouderparticipatiecrèche moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen als de pedagogisch medewerkers van de reguliere crèches. De ouders volgen jaarlijks dezelfde bijscholingen en trainingen. Daarnaast worden de ouderparticipatiecrèches jaarlijks gecontroleerd door de inspectie. Op veiligheidsaspecten in het pand, EHBO-cursussen en Verklaring omtrent Gedrag zijn de crèches hetzelfde.
De kwaliteit van de ouderparticipatie is even hoog als die van reguliere kinderopvang, bleek uit onderzoek van de overheid. "De kwaliteit is op sommige vlakken zelfs beter", vertelt Van Schaik. "De betrokkenheid is groter, want je bent echt een gemeenschap met elkaar. Je doet het met en vanuit liefde."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.