Aanhoudingen na ongeregeldheden in Veenendaal en Amersfoort, ruit van AH in Utrecht opgeblazen

PROVINCIE UTRECHT - In Veenendaal zijn aanhoudingen verricht na onrust in de omgeving van het Doctor Slotemaker de Bruïneplein. Agenten werden daar bekogeld met vuurwerk. Twee relschoppers zijn opgepakt. De ME stond paraat ter ondersteuning. Ook vloog een politiehelikopter boven het gebied. Rond half elf was het weer rustig.
Jongeren in Amersfoort.
Jongeren in Amersfoort. © AS Media
In Amersfoort was het onrustig in de omgeving van kunstwerk De Stier. In het uur voor het ingaan van de avondklok ontstond een rellerige sfeer. Een groep jongeren gooide met stenen en vuurwerk. Ook zetten ze een auto op zijn kant. Er zijn drie aanhoudingen verricht. Na het ingaan van de avondklok werd het weer rustig.
De Van Randwijcklaan in Amersfoort werd in beide richtingen afgesloten. De politie hield de situatie daarna nauwlettend in de gaten. Ook stond een ME-peloton paraat.
Auto op zijn kant.
Auto op zijn kant. © AS Media
Buurtbewoners reageerden verbijsterd op de rellen in Amersfoort. "Ze zijn nu gelukkig weer weg, maar er waren hier een heleboel gekken. Ze moeten het leger erop zetten."
ME in Amersfoort.
ME in Amersfoort. © RTV Utrecht

Utrecht

Bij de Albert Heijn aan 't Goylaan in Utrecht werd na het ingaan van de avondklok een ruit opgeblazen met zwaar vuurwerk. De politie verrichtte twee aanhoudingen. De politiehelikopter cirkelde een tijd boven Hoograven, Tolsteeg en Lunetten.
Ruit van AH kapot.
Ruit van AH kapot. © Koen Laureij
Verder is het 'relatief rustig' in Utrecht, meldt de politie. Vlak voor het ingaan van de avondklok was het nog relatief druk, vooral qua autoverkeer. Maar na het ingaan van de maatregel waren de straten uitgestorven.
De Oudegracht vanavond.
De Oudegracht vanavond. © Marc van Rossum du Chattel
Een man die zijn hond uitliet in de omgeving van de Amsterdamsestraatweg werd met rust gelaten.
Een man die zijn hond uitliet in de omgeving van de Amsterdamsestraatweg werd met rust gelaten. © Koen Laureij
De politie rijdt rond en spreekt af en toe mensen aan.
Politie op de Marnixlaan.
Politie op de Marnixlaan. © Michiel van Beers

Woerden

Op sociale media werd vandaag ook opgeroepen om vanaf 21.00 uur te demonstreren in Woerden op het Kerkplein. Zo'n twintig mensen kwamen hierop af, maar ze vertrokken al snel weer. De politie was aanwezig, maar hoefde niet in te grijpen.
Politie op het Kerkplein in Woerden.
Politie op het Kerkplein in Woerden. © Egberts Media

Onrustig in diverse steden

Op meerdere plekken in het land is het vanavond onrustig, onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Zwolle, Helmond, Den Bosch en Haarlem. Er zijn tientallen arrestaties verricht.
Ook zijn vandaag jongeren opgepakt vanwege oproepen tot rellen op sociale media. De politie kwam in actie na tips van burgers en roept ook op om informatie online te delen.

Veiligheidsberaad burgemeesters

"De politie kan voorlopig de demonstraties en rellen in Nederland aan", zei minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) vandaag na afloop van het Veiligheidsberaad in Utrecht. De Koninklijke Marechaussee helpt en blijft dat ook doen. "Er is geen sprake geweest dat het leger bijstand heeft moeten verlenen in het land", aldus de minister.
Politie op Ledig Erf.
Politie op Ledig Erf. © Marc van Rossum du Chattel
De burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben afgesproken dat demonstreren voortaan alleen mag met een maximaal aantal mensen, bij daglicht en als er voldoende ruimte is op aangewezen locaties. "Wij willen echte demonstranten de ruimte geven", aldus voorzitter Bruls.
Utrecht vanavond.
Utrecht vanavond. © Marc van Rossum du Chattel
Hij wil een duidelijk onderscheid maken tussen relschoppers en mensen die demonstreren tegen coronamaatregelen. "Het is van belang om nu het hoofd koel te houden. Allerlei ophitsende termen helpen niet." Hij roept op om "amokmakers niet in de kaart te spelen" en op te passen met sociale media. Die hebben volgens hem bijvoorbeeld een versterkend effect. "Op basis van geruchten op sociale media nemen winkeliers allerlei maatregelen om hun zaak te beschermen. We moeten elkaar niet gaan napraten. Het belangrijkste is nu rust. Pas op met grote woorden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.