Aanpak muskusrat lijkt te werken: invasieve exoot verdwijnt langzaam uit ons land

© RTVUtrecht/nathalie Ringrose
PROVINCIE UTRECHT - De muskusrat verdwijnt langzaam maar zeker langs de grote rivieren vanaf de Duitse grens tot aan de Noordzee, waaronder de Utrechtse Vallei. En dat is goed nieuws voor de mensen die al jarenlang bezig zijn met de bestrijding van het dier, dat van nature niet in ons land thuishoort.
Afgelopen jaar zijn in totaal 47.772 muskusratten gevangen, aldus Muskusrattenbeheer Rivierenland, een samenwerkingsorganisatie van vier waterschappen. Het jaar ervoor, in 2019, vingen de rattenbestrijders nog 50.319 dieren.
Veruit de meeste ratten zitten in het gebied waar de grote rivieren stromen. Afgelopen jaar is het aantal gravers duidelijk afgenomen op de Veluwe, in de Utrechtse en Gelderse Vallei en op de Zuid-Hollandse eilanden.

Helemaal verdwijnen

Het is haalbaar dat de muskusrat helemaal uit Nederland verdwijnt, zei Jelmer Krom van Waterschap Rivierenland ruim anderhalf jaar geleden tegen RTV Utrecht. "Binnen 15 jaar kunnen vrijwel alle muskusratten uit Nederland zijn verdwenen. Maar dan moet je wel zorgen dat je de instroom vanuit het buitenland via de grote rivieren goed opvangt."

Otters

Muskusrattenbeheer gaat dit jaar experimenteren met dna-monsters uit water. De sporen kunnen mogelijk vertellen waar de muskusratten precies zitten. De beesten worden dan gevangen met vallen, die zo zijn ingericht dat er niet per ongeluk andere dieren zoals otters in vast komen te zitten.
In het RTV Utrecht-programma 'Natuurlijk Zoëy' ging het in 2018 ook over muskusratten, in Amerongen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.