RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechters van 32 en 16 opgepakt voor oproepen tot rellen tijdens avondklok

UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - Een 32-jarige en een 16-jarige Utrechter zijn opgepakt omdat ze via social media zouden hebben opgeroepen om te komen rellen in de stad tijdens de avondklok. Ze riskeren een gevangenisstraf van vijf jaar, zegt de politie.

In Utrecht verliep de avondklok gisteravond en afgelopen weekend relatief rustig, in tegenstelling tot in andere steden. Maar dat ging volgens de politie niet vanzelf. "We werken natuurlijk hard om op de juiste plekken en tijdstippen in de wijken te zijn om te helpen voorkomen dat er een vlam in de pan slaat", schrijft de politie op Facebook.

Daarnaast worden dus mensen opgespoord die concrete oproepen doen om te gaan rellen. Vanmorgen leidde dat tot de aanhouding van de jongen van 16, gisteravond werd de man van 32 al aangehouden. Ze zitten allebei nog vast. De politie benadrukt dat het oproepen tot rellen strafbaar is, ook al ga je zelf niet.

Veenendaler met jerrycans benzine opgepakt
In Veenendaal is gisteravond een man van 21 die een flink aantal jerrycans en flessen benzine in zijn auto had liggen. Die zou hij kort daarvoor hebben gevuld bij een tankstation. Hij is aangehouden voor het plegen van voorbereidingen voor brandstichting. Of hij de brandstof had ingeslagen vanwege de ongeregeldheden, is nog onduidelijk.

Gisteravond werden ook al twee andere verdachten aangehouden in Veenendaal nadat er onrust was ontstaan in de omgeving van het Doctor Slotemaker de Bru´neplein. Agenten werden daar bekogeld met vuurwerk. In Amersfoort werden drie verdachten opgepakt voor betrokkenheid bij ongeregeldheden daar. En in Utrecht zijn verder twee verdachten aangehouden voor het gooien van een vuurwerkbom op de 't Goylaan. Daardoor sneuvelde de ruit van een supermarkt.

Hoeveel arrestaties er in de hele provincie Utrecht zijn geweest, kan de politie Midden-Nederland nog niet zeggen.

Lees ook: Aanhoudingen na ongeregeldheden in Veenendaal en Amersfoort, ruit van AH in Utrecht opgeblazen

In andere delen van het land kwam het gisteravond opnieuw tot rellen. In totaal zijn 184 mensen aangehouden, onder wie ruim vijftig in Rotterdam. De relschoppers richtten vernielingen aan, plunderden winkels en bekogelden de politie met stenen en vuurwerk. Voor onder meer het niet naleven van de avondklok werden 1741 bekeuringen uitgeschreven.

Minister Grapperhaus heeft gezegd dat de relschoppers hard worden aangepakt en dat zij onder het snelrecht vallen. Of ook de aangehouden verdachten uit deze regio versneld voor de rechter worden gebracht, is nog onduidelijk. Het Openbaar Ministerie in Utrecht laat weten daar nog geen besluit over genomen te hebben. Mogelijk komt een aantal zaken in aanmerking voor een behandeling via het snelrecht, maar in andere zaken is meer onderzoek nodig.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -