Onderwaterbos Vianen moet vissen beschermen tegen oprukkende aalscholver: 'Die eet alle kleine visjes op'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
VIANEN - Vianen is bezig met het aanleggen van een onderwaterbos in de put, een plas naast zwembad Helsdingen. Er worden palen in het water geslagen, waartussen wilgentakken worden geregen. Zo ontstaat een soort 'takkenbos', waar met name jonge vissen beschutting kunnen vinden.
Het vissenbos is een idee van hengelsportvereniging De Reiger. Die liet onlangs visonderzoek doen in het water, waaruit bleek dat de kleine visjes 'op één hand zijn te tellen'. "We willen de put levend houden, zodat we af en toe nog een leuke karper kunnen vangen", zegt secretaris Wesley Emde.
We willen de put levend houden, zodat we af en toe nog een leuke karper kunnen vangen.
Wesley Emde, secretaris hengelsporvereniging De Reiger

Aalscholvers gespot

De laatste tijd worden er regelmatig aalscholvers bij het meertje gespot. Zij eten veel vis. "Een aalscholver duikt onder en komt twintig meter verderop weer boven met een bek vol vis", schetst Emde, zelf ook bevlogen sportvisser. "De vissen die nog in het water zitten, hebben al beschadigingen van aanvallen."
Het onderwaterbos moet straks een schuilplaats bieden voor kleine visjes en 'tussenmaatjes'. "Zo hebben de jonge vissen die we uitzetten, meer kans om te overleven en te groeien." Het bos zorgt onder water ook voor voedsel voor insecten; boven water kunnen vogels er een nest maken.
De kosten voor het vissenbos worden gedragen door de hengelsportvereniging. De gemeente speelt ook een rol. "Wij stellen het water beschikbaar voor de activiteit en leveren snoeimateriaal dat door onze eigen mannen is afgezet. We helpen dus met arbeid en materiaal. Voor ons is het ook handig, want we moesten toch snoeien en nu hoeven we het niet af te voeren. Een win-winsituatie dus", aldus een woordvoerder van de gemeente Vijfheerenlanden.
Een takkenbos voor vissen onder water is redelijk bijzonder. "Er hangt een aardig prijskaartje aan, waardoor de meeste verenigingen het niet zo snel doen", aldus Emde.
Het onderwaterbos moet straks een schuilplaats bieden voor kleine visjes en 'tussenmaatjes'.
Het onderwaterbos moet straks een schuilplaats bieden voor kleine visjes en 'tussenmaatjes'. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Meervallen in de put

Overigens is er in de put nog een andere reden dat het slecht gesteld is met de visstand. Onbekenden zetten onlangs vijf meervallen uit in het water. Emde hoorde er via-via over. "Iemand dacht blijkbaar: leuk, die gooien we in de Put! Zonder erbij na te denken dat zo'n vis van een meter ook moet eten."
De vissen die de aalscholver achterliet, belandden vervolgens in de bekken van de meervallen. "Toen ik het hoorde, ben ik meteen gaan vissen. Mijn maatje en ik hadden er één gevangen", vertelt Emde. "Ik heb meteen het bestuur gevraagd of we 'm in de Lek mochten gooien."
Het was een hotspot. Mensen uit Engeland kwamen hierheen om soms wekenlange wedstrijden te houden.
Wesley Emde, secretaris hengelsportvereniging De Reiger
Daar komen immers wel meervallen voor. "We hebben 'm in een bak water gelegd en in de Lek gegooid." Bij een grondig visonderzoek dat erop volgde, zijn de andere vier meervallen gevangen. "En nu maar hopen dat er inderdaad vijf zaten, en geen zes", grapt Emde.

Sportvissers uit Engeland

Ooit was de Put overigens een populaire plek voor sportvissers, zelfs vanuit het buitenland. "Het was een hotspot. Mensen uit Engeland kwamen hierheen om soms wekenlange wedstrijden te houden." Toen de put deels werd gedempt, is veel vis verdwenen.
Volgend jaar winter zal de visvereniging een uitzetting doen van vissen. Eerst moet het vissenbos even de tijd krijgen om te 'settelen'. Als de visstand weer op orde is, dan gaat Emde er graag weer heen. "Ieder zijn hobby", zegt hij voor het geval de lezer niets op heeft met vissen voor het plezier. "We fotograferen de karpers die we vangen; de sport is om later dezelfde vis te vangen en bijvoorbeeld te kijken of-ie gegroeid is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.