Toch geen azc in Leerdam, omwonenden reageren opgelucht

LEERDAM - Een weiland aan de rand van Leerdam wordt toch niet ingericht als opvanglocatie voor asielzoekers en statushouders. Dat heeft de gemeente Vijfheerenlanden besloten na navraag bij het Rijk, de eigenaar van het stuk grond. Volgens het Rijk is het perceel niet beschikbaar als opvanglocatie.
Het perceel ten noorden van de Parallelweg in Leerdam valt af als opvanglocatie voor asielzoekers en statushouders
Het perceel ten noorden van de Parallelweg in Leerdam valt af als opvanglocatie voor asielzoekers en statushouders © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Vorige week werd duidelijk dat de gemeente Vijfheerenlanden onderzoek deed naar mogelijke locaties in de gemeente voor opvanglocaties voor asielzoekers en statusouders. Het perceel ten noorden van de Parellelweg in Leerdam werd genoemd als één van de mogelijke locaties en dat veroorzaakte veel onrust bij de omwonenden. Een online petitie werd in een week tijd bijna 1500 keer ondertekend.
Wethouder Cees Taal: "Wij willen alle inwoners en ondernemers heel hartelijk danken voor alle reacties die wij per telefoon, mail, insprekers in de commissie en bij het spreekuur van de wethouder hebben ontvangen."

Opluchting maar ook verbazing

Eén van de ongeruste inwoners van de wijk Ter Leede in Leerdam is Rocky van Genderen: "Wij zijn allemaal opgelucht dat deze locatie nu van de baan is. Maar tegelijkertijd ook verbaasd." Samen met andere buurtbewoners heeft hij afgelopen dagen een belangengroep opgericht en hij zou vanavond nog in gesprek gaan met de wethouder, maar dat is nu niet meer nodig. Rocky: "We zijn wel verbaasd dat de wethouder dit niet eerst heeft uitgezocht bij het Rijk voordat wij werden geïnformeerd. Nu heeft hij de buurt op stelten gezet terwijl het eigenlijk niet nodig was."
Wethouder Cees Taal benadrukte tijdens de commissievergadering vorige week al dat hij de bewoners vroeg heeft geïnformeerd omdat hij 'transparant en open' wil zijn. Bewoners trokken dit in twijfel omdat inwoners maar een dag de tijd hadden om te reageren en in te spreken in de vergadering. "Door het vroegtijdig informeren van inwoners zijn er wel veel vragen en onrust ontstaan. Maar dit is wel hoe we het willen doen", aldus de wethouder.
De locatie in Leerdam wordt niet verder onderzocht. Cees Taal: "Er zit een pachter op het stuk grond, en die pachtovereenkomst wordt iedere zes jaar opnieuw beoordeeld. Maar de pachtwet is heel strikt dus je moet goede gronden hebben om de pacht te ontbinden. Daarmee is de pacht waarschijnlijk voor eeuwig."
De locatie aan de Energieweg in Meerkerk en een leegstaand kantoorpand aan de Ir. D.S. Tuijnmanweg in Vianen worden komende tijd nog wel onderzocht. Er wordt gekeken of op deze locaties kleinschalige opvang van asielzoekers en statushouders mogelijk is.
Rocky van Genderen blijft met zijn buurtbewoners in gesprek: "Wij zijn niet tegen opvang van asielzoekers maar we zien wel problemen bij een grootschalige opvang. Wij willen prima meedenken over individuele opvang in de dorpen en wijken. We blijven het proces wel in de gaten houden en we gaan iedereen informeren over het laatste nieuws. Maar wat we verder nog gaan doen, dat moeten we nog even bekijken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.