Daling coronabesmettingen gaat minder snel

BILTHOVEN - In de provincie Utrecht zijn 2309 mensen afgelopen week positief getest op corona. De daling gaat minder snel dan de afgelopen drie weken. Toen werden respectievelijk 2671, 3260 en 4159 gevallen gemeld. In Bunschoten en Woudenberg was de besmettingsgraad afgelopen week het hoogst.
De regionale afvlakking van de daling is in lijn met de landelijke trend. Het RIVM registreerde afgelopen week in totaal 35.635 positieve testresultaten. Dat is een daling van 8 procent ten opzichte van de week ervoor en het laagste percentage in weken.
Het RIVM kon in de vorige wekelijkse rapportage nog een afname noteren van bijna 22 procent. In het rapport van 12 januari meldde het instituut een daling van 12,5 procent, weer een week eerder ruim 16 procent en in de zeven dagen daarvoor ruim 18 procent. Nederland bevindt zich met 204 besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen week nog steeds in de ernstige fase van de epidemie, stelt het RIVM.

Mutaties

Op basis van modellen schat het instituut dat ruim een derde van de mensen die afgelopen week besmet raakte de Britse variant heeft opgelopen. Een andere zorgwekkende mutant, die vanuit Zuid-Afrika is overgekomen, is inmiddels veertien keer in Nederland aangetroffen. "De meeste van deze veertien personen hadden een reisgeschiedenis, of hebben contact gehad met iemand met een reisgeschiedenis naar Zuid-Afrika", aldus het RIVM.
Het aantal nieuwe ziekenhuis- en intensive care-opnames is afgelopen week opnieuw licht afgenomen. In de week van 18 tot en met 24 januari werden 1.264 nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd, 182 minder opnames dan de week ervoor. Van deze ziekenhuisopnames werden 241 mensen op de ic-afdelingen opgenomen, 14 minder dan de week ervoor.

Dagcijfers

Het afgelopen etmaal zijn landelijk 3997 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor het eerst sinds 24 november bleef dit aantal onder de 4000. In de provincie Utrecht zijn 227 positieve tests gemeld, 27 meer dan de dag ervoor.
Na twee dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen het afgelopen etmaal iets gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2375 mensen vanwege Covid-19. Dat zijn er 5 minder dan gisteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.