Rustige nacht achter de rug, politie hoeft nergens in te grijpen

Rond winkelcentrum Tournoysveld in Woerden waren kort voor de start van de avondklok enkele jongeren op de been.
Rond winkelcentrum Tournoysveld in Woerden waren kort voor de start van de avondklok enkele jongeren op de been. © Uppel Media
PROVINCIE UTRECHT - In de meeste delen van Nederland is het gisteravond en vannacht relatief rustig geweest. Ook in onze provincie was het bijna nergens nodig dat de politie hard optrad tegen relschoppers.
Wel gingen in Woerden enkele jongeren kort voor de start van de avondklok de straat op. Zij zorgden voor onrust rond winkelcentrum Tournoysveld. Ze scholden journalisten uit en bekogelden hen met eieren. De politie was ongeveer twee uur bezig de jongeren te bedaren. Rond 21.00 uur, toen de avondklok inging, keerde de rust terug in Woerden. Er is niemand aangehouden.

Utrecht

In de stad Utrecht waren geen ongeregeldheden. Wel werden kort na 21.00 uur drie mannen aangehouden op de Europalaan. Het is niet duidelijk waarom zij op dat moment op straat waren.
Op de Utrechtse Europalaan werden kort na het ingaan van de avondklok drie mannen aangehouden.
Op de Utrechtse Europalaan werden kort na het ingaan van de avondklok drie mannen aangehouden. © Michiel van Beers

Veenendaal

Ook in Veenendaal bleef het rustig. Burgemeester Kats had daar om 19.30 uur een noodbevel afgekondigd voor het centrum en de wijk het Franse Gat. Dat betekent dat iedereen die daar zonder geldige reden op straat liep, werd weggestuurd of aangehouden.
Mogelijk had het noodbevel effect, want er waren geen noemenswaardige incidenten in de stad. In tegenstelling tot maandagavond, toen relschoppers de politie bekogelden met vuurwerk. Er werden toen twee aanhoudingen verricht.

Andere plaatsen

Op social media verschenen gisteren meerdere oproepjes om ook in andere Utrechtse plaatsen de straat op te gaan. Desondanks bleef het overal rustig. Wel was de politie in sommige steden en dorpen extra zichtbaar, bijvoorbeeld in Amersfoort, Mijdrecht en Spakenburg. In die laatste plaats werd de Jumbo in het centrum uit voorzorg eerder gesloten. Ook werd het Spuiplein 'bewaakt' door een groep van ongeveer honderd burgers.
In enkele steden buiten Utrecht was het wel enigszins onrustig, bijvoorbeeld in Hilversum, Rotterdam en Amsterdam. Toch kijkt de politie tevreden terug op de nacht. Het was veel rustiger dan zondag- en maandagavond, toen in meerdere steden jongeren massaal de straat op gingen. Gisteravond hoefde de politie nergens op grote schaal in te grijpen.
In het centrum van Hilversum kwamen jongeren samen, maar de politie hoefde geen geweld tegen hen te gebruiken.
In het centrum van Hilversum kwamen jongeren samen, maar de politie hoefde geen geweld tegen hen te gebruiken. © News United

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.