OM eist maximale taakstraf tegen Bunschoter die Amersfoortse politie aanviel, terwijl zijn broer een agente probeerde te wurgen

© Dumpert
AMERSFOORT/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 240 uur tegen een Bunschoter die samen met familieleden agenten te lijf ging tijdens een nachtje stappen in de binnenstad van Amersfoort. Volgens de officier van justitie sloeg, schopte en duwde de 24-jarige A.B. drie agenten, terwijl zijn broer een vrouwelijke agent bewusteloos had geslagen en probeerde te wurgen.
De mishandeling van de agenten zorgde drie jaar geleden voor veel ophef. Een filmpje dat een getuige van het gewelddadige incident had gemaakt, was te zien op internet. Broer Joeri B. werd voor poging tot doodslag op de Amersfoortse politievrouw vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Uitgaansgeweld

De broers waren drie jaar geleden met hun zus, partners en vrienden op stap in Amersfoort. Omdat ze voor overlast zorgden, waren zij die nacht al door de politie gewaarschuwd en moesten ze het Amersfoortse uitgaansgebied verlaten. Kort daarna kwam de melding dat de zus een ruit had vernield. Toen agenten met de vrouw wilde praten, sloeg de vlam in de pan en werden ze door de Bunschoters aangevallen.
De verdachte belaagde de agenten als een dolle stier, terwijl er niets in zijn richting gebeurde.
Officier van justitie
Een vrouwelijke agente werd door Joeri B. tegen de grond geslagen. Hij ging samen met zijn zus bovenop de bewusteloze vrouw zitten en klemde zijn armen om haar hals. Terwijl haar drie collega's haar probeerden te bevrijden, sloeg, schopte en duwde verdachte A. de agenten. Naar eigen zeggen werd het hem zwart voor de ogen toen de politie ingreep en had hij niet gezien dat zijn broer en zus bovenop de agente zaten.

Dolle stier

Volgens de officier van justitie blijkt uit de beelden en getuigenverklaringen dat A.B. de agenten "als een dolle stier belaagde, terwijl er niets in zijn richting gebeurde. De agenten proberen collega te ontzetten en worden door A. gehinderd en mishandeld", stelde de officier. De vrouw had een zware hersenschudding en grote hoofdwonden. Zij stond doodsangsten uit en dacht dat ze zou stikken. Door de psychische klap kan zij nog altijd niet aan het werk.
Volgens A.B. besefte hij pas na het zien van de beelden hoe erg hij zich had misdragen. Hij schrok daar van en heeft de agente een excuusbrief geschreven. Na het incident heeft A. zich in een kliniek laten behandelen voor zijn alcoholverslaving. Hij is uit Bunschoten vertrokken en volgt een praktijkopleiding in de bejaardenzorg. Dat hij zijn leven heeft gebeterd, was voor het OM reden om geen voorwaardelijke celstraf te eisen.

Geen strafblad

De advocaat van A.B. vroeg de rechtbank om haar cliënt een kortere taakstraf van 150 uur op te leggen, plus een voorwaardelijke deel van 90 uur. Hij heeft tot nu toe geen strafblad en een zware straf zou een probleem kunnen worden bij toekomstige sollicitaties. Ook is er volgens haar veel te veel tijd verstreken voor de zaak door het OM voor de rechter is gebracht.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.