Onderzoek toont aan: Uithoflijn kan doorgetrokken naar Zeist, heel misschien ook ooit naar Amersfoort

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT/ZEIST - Het is geen gek idee om de trambaan, die nu door IJsselstein, Nieuwegein en Utrecht loopt, door te trekken naar Zeist. Dat concluderen onderzoekers die het openbaar vervoer in de regio onder de loep hebben genomen. Het is zelfs niet volledig uit te sluiten dat in de verre toekomst de tram helemaal naar Amersfoort kan gaan.
De onderzoekers denken dat voldoende reizigers gebruik zullen maken van een tram tussen Zeist en het Utrechtse Science Park (de Uithof), mocht die er komen. Dan zullen er ook een stuk minder knelpunten zijn in het busverkeer, schrijft de gemeente Utrecht in een raadsbrief. Op dit moment moeten veel mensen uit de regio Zeist met de bus naar het Science Park reizen.
De kosten voor het doortrekken van de tramlijn bedragen naar schatting 125 tot 150 miljoen, afhankelijk van de precieze route die wordt gekozen.

Amersfoort

En dan zijn er ook nog ambitieuze plannen om de trambaan nóg verder te verlengen, naar Amersfoort. De onderzoekers benadrukken dat dat op korte termijn geen logische optie is. Er zijn te weinig reizigers die van die eventuele tramlijn gebruik gaan maken. Wél moet de busverbinding tussen Amersfoort en het Science Park worden verbeterd.
Toch houden de onderzoekers alle opties open. Ze vinden dat op dit moment niet moet worden uitgesloten de tram ooit door te trekken naar de Keistad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.