Bunschoten wil grootschalige coronatestpilot op 8 februari starten

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De gemeente Bunschoten wil op 8 februari starten met de grootschalige coronatestpilot die voor het dorp gepland staat. De vier locaties die daarvoor gebruikt worden zijn de Immanuelkerk, sporthal De Toekomst, een mobiele testbus in Eemdijk en de huidige testlocatie bij woonzorgcentrum De Haven.
Vanaf 8 februari is het de bedoeling dat alle Bunschoters van 12 jaar en ouder - met of zonder klachten - zich laten testen. Dat gebeurt met de PCR-test. Voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud die mee willen doen wordt naar een kindvriendelijk alternatief gezocht. Hoewel inwoners niet verplicht zijn zich te laten testen, hoopt burgemeester Melis van de Groep dat wel zoveel mogelijk mensen aan de pilot meedoen. "Ik vertrouw en reken erop dat onze inwoners samen de schouders eronder zetten", zei hij eerder.

Besmettingscijfers maandenlang hoogste van Nederland

Minister Hugo de Jonge kondigde de pilot half januari tijdens een persconferentie aan, nadat de besmettingscijfers van het dorp maandenlang tot de hoogste van Nederland behoorden. Met de test hoopt de gemeente de verspreiding van het virus in te dammen. Samen met de GGD kijkt de gemeente hoe mensen zich bij een positieve testuitslag aan de isolatie- en quarantaineadviezen kunnen houden.
"Een grootschalige test onder de inwoners van de gemeente Bunschoten zal ons waardevolle inzichten opleveren over hoe het virus zich verspreidt. Maar we willen ook weten hoe we het vervolg, het traceren en isoleren, nog beter kunnen doen", zegt Judith Ludding, de directeur van GGD Utrecht.

'Eerste coronavrije gemeente'

Volgens de burgemeester is de testbereidheid hoog. Dat merkt hij onder andere aan de vele mkb'ers in de ambulante handel die zich al vaak laten testen voordat ze het land in trekken en contact met klanten hebben. De burgemeester hoopt dan ook dat Bunschoten de eerste coronavrije gemeente van Nederland wordt, maar daar hebben inwoners hun vraagtekens bij.
Hoewel Bunschoten-Spakenburg tijdens de eerste golf enigszins gespaard bleef, maakte het vissersdorp half oktober een opmars naar de landelijke koppositie. Daar bleef het wekenlang staan. Inmiddels is een op de acht Bunschoters besmet geraakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.