Kwart miljoen voor nieuwe elektrische dienstwagens provinciebestuurders

Sommige partijen in Provinciale Staten vinden de nieuwe dienstwagen een 'dikke bak'.
Sommige partijen in Provinciale Staten vinden de nieuwe dienstwagen een 'dikke bak'. © Audi Nederland
PROVINCIE UTRECHT - De gedeputeerden van de provincie Utrecht gaan voortaan in nieuwe elektrische dienstauto's rijden. Provinciale Staten heeft voor de aankoop van drie stekkerwagens ruim 250.000 euro vrijgemaakt. De huidige auto's zijn na vijf jaar gebruik toe aan vervanging, zo staat in een voorstel van gedeputeerde Robert Strijk.
Het provinciebestuur heeft gekozen voor een Audi e-tron 55 quattro business edition plus. Die keuze kwam nadat er met vier gelijksoortige auto's is proefgereden. De gedeputeerden en de chauffeurs hebben vervolgens de wagens beoordeeld op de criteria 'goede werkplek' en 'representativiteit', waarbij deze elektrische Audi als beste uit de test kwam.

'Dikke bak'

Ondanks de goedkeuring voor het bedrag was er ook kritiek vanuit de politiek op het voorstel. Diverse partijen als de VVD en de PVV noemen de keuze voor deze Audi een 'dikke bak' in het duurste segment. Volgens Strijk is dat nodig om langere afstanden in de provincie te kunnen rijden, goedkoper te laden en met meer mensen in een auto te kunnen zitten. Ook moeten gedeputeerden goed kunnen werken gedurende de reistijd.
De SP stelde voor om een auto minder te bestellen. "Daarmee bespaar je 85.000 euro die je aan andere mooie zaken in de provincie kunt besteden." Strijk zegt dat dat niet efficiënt is voor de agenda's van gedeputeerden. Uit eigen onderzoek is gebleken dat daarom drie auto's minimaal nodig zijn, ook al zou dat ook betekenen dat er soms drie wagens niet in gebruik zullen zijn. Hij vindt dat een zorgvuldige afweging.
"We blijven ook fietsen, bus en trein", aldus Strijk. "Dat zullen we echt blijven doen. Maar soms is het echt nodig voor het bezoeken van bepaalde delen van de provincie. Daarnaast zijn we de eerste provincie die volledig overgaat op elektrisch rijden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.