RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ambitieuze natuurplannen: 600.000 extra bomen in Utrecht: 'We moeten aan volgende generaties denken'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht moet er binnen drie jaar 600.000 nieuwe bomen bij krijgen. Dat vindt de Natuur en Milieufederatie. Een enorme logistieke puzzel, maar het is volgens natuurkenners hard nodig. "Ze slaan CO2 op, zijn goed voor het klimaat en zorgen voor schone lucht, ook in de steden."

Dus gemeentes, de provincie en landgoederen de handen ineengeslagen. Maar de bomen moeten ook in de steden zelf komen. Bijvoorbeeld in parken, vertelt Rolf Schipper van de Natuur en Milieufederatie. "Met al die partijen die meedoen is er een goede kans dat het ook echt gaat lukken."

600.000 bomen is echt heel veel. Maar we mˇÚten aan onze volgende generaties denken."
Boswachter Markus Feijen

Er zijn 38 plekken op het oog om de bomen te planten. EÚn daarvan is de Kozakkenput, een stuk natuur tussen Zeist en Soesterberg. Daar zijn inmiddels de eerste nieuwe bomen geplant. "Ze zijn nog klein", vertelt Schipper. "Maar over een aantal jaar zijn dit echt grote bomen. Dit is een van de eerste plekken waar de provincie actief aan de slag gaat."

Het was niet eenvoudig voldoende locaties te vinden. De provincie staat al behoorlijk vol met woningen en natuur. Maar toch is het, verspreid over de hele landkaart van Utrecht, aardig gelukt. "Op sommige plekken gaan volledig nieuwe bossen komen", zegt boswachter Markus Feijen van Utrechts Landschap.

"600.000 bomen is echt heel veel. Je hebt het dan over bij elkaar meer dan tweeduizend hectare. Maar we mˇÚten aan onze volgende generaties denken."

Boswachter Markus Feijen: "We moeten denken aan de toekomstige generaties."


Een andere plek waar een boel bomen gaan komen is bij Houdringe, een historische buitenplaats bij De Bilt. "Hier is het project afgetrapt", zegt Rolf Schipper. "De bomen zijn al een meter of drie hoog. Hier is een voedselbos neergezet, met appel- en perenbomen." Ook op andere plekken in Utrecht gaan fruitbomen komen, maar ook meer traditionele bomen zoals eiken, dennen en naaldbomen.

Tot slot is er ook nog een plan om meer bomen te krijgen binnen de bebouwde kom. Inwoners van de provincie kunnen voor 25 euro een bomenpakket bestellen om die te planten in hun tuin. Hoe meer mensen dat doen, hoe groter de kans dat de 600.000 snel wordt bereikt. Overigens zijn de landelijke plannen nog ambitieuzer: het is de bedoeling dat in heel Nederland in totaal 10 miljoen nieuwe bomen worden geplant.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -