Prikken bij de Jaarbeurs, iets meer besmettingen en door rellen vernielde piano naar museum

UTRECHT - We konden er al terecht voor coronatesten, maar vanaf dinsdag wordt er ook gevaccineerd bij de Utrechtse Jaarbeurs. Verder lopen de coronacijfers in de regio weer op en komt de vernielde stationspiano uit Eindhoven naar het Spoorwegmuseum. Je leest het hier in de dagelijkse rubriek 'corona vandaag'.

Jaarbeurs wordt centrale locatie voor coronavaccinaties in Utrecht

De Jaarbeurs in Utrecht wordt dé centrale plek voor coronavaccinaties. De GGD begint volgende week dinsdag, op 2 februari, met het vaccineren op deze nieuwe locatie.
De GGD en de gemeente Utrecht hebben gezamenlijk voor deze locatie gekozen "vanwege de centrale ligging in de stad, de goede bereikbaarheid van de Jaarbeurs met de fiets, het openbaar vervoer of de hoofdwegeninfrastructuur".
"Voor Utrechters ligt de keuze voor de Jaarbeurs voor de hand, net als voor ouderen uit omliggende gemeenten die in deze fase niet over een vaccinatielocatie in hun eigen gemeente beschikken", aldus de gemeente. Op het terrein van de Jaarbeurs staat nu ook al de XL-testlocatie.

Verpleegkundige Quinty krijgt als een van de eersten een tweede prik

De zorgmedewerkers die drie weken geleden voor het eerst aan de beurt waren kregen vandaag al hun tweede prik. Zo ook verpleegkundige Quinty Wagenaar van het UMC.
Ze voelt zich een stuk zekerder nu ze beter is beschermd tegen het virus, vertelt ze aan Radio M Utrecht. "Je merkt dat er veel opluchting is op de werkvloer. Voor eerste vaccinatie was grootste deel van de verpleegkundigen aan het trappelen om er één te krijgen."
Maar, zegt Quinty, het is niet zo dat alle coronarestricties als sneeuw voor de zon verdwijnen. "Fysiek verandert er niets, we blijven gewoon 'bepakt' ons werk doen." Dat wil zeggen: in een covid-proof pak met gezichtsbescherming. En dat is lastig: "Fysiek en mentaal vergt het veel meer van ons." Lees hier meer.
Quinty Wagenaar kreeg vandaag het tweede vaccin
Quinty Wagenaar kreeg vandaag het tweede vaccin © UMC Utrecht

Bunschoten wil grootschalige coronatestpilot op 8 februari starten

De gemeente Bunschoten wil op 8 februari starten met de grootschalige coronatestpilot die voor het dorp gepland staat. Het is de bedoeling dat alle Bunschoters van 12 jaar en ouder - met of zonder klachten - zich vanaf dan laten testen.
Minister Hugo de Jonge kondigde de pilot half januari tijdens een persconferentie aan, nadat de besmettingscijfers van het dorp maandenlang tot de hoogste van Nederland behoorden. Met de test hoopt de gemeente de verspreiding van het virus in te dammen. Volgens burgemeester Melis van de Groep is de testbereidheid hoog. Lees hier meer.

Aantal besmettingen in de regio loopt weer op

In de provincie Utrecht zijn vandaag 292 positieve coronatests gemeld, 65 meer dan gisteren. Toen liep het aantal ook al met 27 op. Er zijn vandaag zeven patiënten opgenomen in het ziekenhuis en drie regiogenoten overleden als gevolg van besmetting met het virus.
De stad Utrecht is nog altijd koploper in de provincie met 69 nieuwe besmettingsgevallen, maar Amersfoort scoort vandaag juist opvallend laag met 16 besmettingen. In Veenendaal (18), Zeist (17), Stichtse Vecht (20) en Vijfheerenlanden (30) waren dat er meer. Bunschoten gaat nog altijd aan kop als het gaat om relatieve aantallen.

Landelijk: aantal besmettingen iets onder gemiddelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 4774 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen het RIVM volgens gecorrigeerde cijfers 3980 nieuwe besmettingen noteerde, maar iets minder dan het gemiddelde van de afgelopen week.
In de laatste zeven dagen zijn in totaal 34.802 nieuwe gevallen gemeld. Dat komt neer op gemiddeld 4972 per dag.
Het aantal positief geteste mensen in ons land gaat richting de 1 miljoen. Sinds het begin van de uitbraak in februari vorig jaar is het coronavirus met een test vastgesteld bij 961.690 Nederlanders.

Vernielde stationspiano naar Utrecht

De NS schenkt de door relschoppers gesloopte piano van Centraal Station Eindhoven aan het Spoorwegmuseum. Het Utrechtse museum ziet in de kapotgemaakte piano vooral een symbolische waarde. "Deze openbare piano's zijn bedoeld als ontmoetingsplek. Om mensen op het station bij elkaar te brengen", zegt een woordvoerder van het museum. "Dat nu juist die piano vernield is vinden wij treffend."
De piano werd zondag vernield door relschoppers, die een gigantische ravage aanrichtten in het station. Al het glaswerk ging aan diggelen, een auto van ProRail werd in brand gestoken en de inpandige Jumbo-supermarkt werd geplunderd.
"De gebeurtenissen deze week in heel het land hebben een grote maatschappelijke impact", aldus het Spoorwegmuseum. "Daar willen wij in de toekomst wellicht aandacht aan besteden met deze piano."
Wanneer en in welke vorm de piano tentoongesteld zal worden, kon het museum nog niet vertellen. Voorlopig is het Spoorwegmuseum ook gesloten vanwege de coronacrisis.

Man uit Houten geeft zich aan vanwege rellen op Amsterdamse Museumplein

De politie heeft een man uit Houten aangehouden in verband met de rellen van zondag 17 januari in Amsterdam. Hij meldde zich gisteravond op het bureau nadat beelden van hem waren getoond in Opsporing Verzocht.
De Houtenaar is 29 jaar oud. Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging. Ook drie andere relschoppers werden door Opsporing Verzocht herkenbaar in beeld gebracht. Over hen heeft de politie veel tips gekregen en er zijn namen genoemd. De beelden van de verdachten zijn daarom vooralsnog offline gehaald.
Het protest op het Amsterdamse Museumplein op 17 januari tegen de coronaregels en het kabinet ontaardde in rellen en een confrontatie met de politie. Een week later ging het opnieuw mis. Niet alleen in Amsterdam, ook in andere steden braken rellen uit. De afgelopen dagen was het op nog meer plekken onrustig.

Rustige nacht achter de rug, politie hoeft nergens in te grijpen

Afgelopen nacht bleef het trouwens redelijk rustig. In onze provincie was het bijna nergens nodig dat de politie hard optrad tegen relschoppers. Wel gingen in Woerden enkele jongeren kort voor de start van de avondklok de straat op. Zij zorgden voor onrust rond winkelcentrum Tournoysveld. Rond 21.00 uur, toen de avondklok inging, was dat al weer voorbij.
Het was gisteravond even onrustig in Woerden
Het was gisteravond even onrustig in Woerden © Uppel Media
De politie was op veel plaatsen wel 'extra zichtbaar' aanwezig, na oproepen op social media om de straat op te gaan. Lees hier meer.

Complimenten van de burgemeester

In De Bilt worden de coronaregels sowieso wel goed nageleefd, zegt burgemeester Sjoerd Potters. En het was gisteren opnieuw gewoon lekker rustig op straat. Daarnaast loopt het aantal besmettingen in de gemeente ook terug. Dat is goed nieuws, zegt Potters, en daarom krijgen alle Biltenaren een pluim van de burgemeester.

Nog meer complimenten

Ook de Utrechtse politie kreeg een opsteker. Sterker nog: op het bureau werden meerdere bloemen, planten, kaartjes en taarten bezorgd. Meerdere inwoners van de stad zeggen de inzet en het werk van de politie ontzettend te waarderen. De politie is er blij mee, blijkt uit de reactie op Twitter: "Wat zijn jullie ontzettend lief".

Alles wat je altijd al wilde weten over vaccins

Vanavond is er online een pop-up college te volgen waarin hoogleraar Cécile van Els tekst en uitlegt geeft over de werking van vaccins. Ze is immunoloog bij het RIVM en hoogleraar Vaccinologie aan de Universiteit van Utrecht.
Want, wat doet het vaccin precies en waarom is het nodig dat we twee inentingen krijgen? "Op dit moment leven er heel veel vragen", zei Van Els vanmiddag al op Radio M Utrecht. Haar antwoorden zijn vanaf 20.00 uur te zien in een livestream op de site van TivoliVredenburg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.