Vianen zoekt oude beelden Paardenmarkt: 'Er zit een gapend gat in het archief'

VIANEN/VIANEN - Het Paardenmarktcomité in Vianen is op zoek naar oud beeldmateriaal. Er wordt een film gemaakt over de Paardenmarkt, een traditie die in oktober 750 jaar bestaat. "Er zit een gapend gat in het archief tussen het begin en 1940. Van de periode na de oorlog hebben we voldoende beeld", vertelt Ben Heinink, voorzitter van het comité.
Een van de weinige kleurenfoto's van de Paardenmarkt van voor 1940.
Een van de weinige kleurenfoto's van de Paardenmarkt van voor 1940. © Paardenmarktcomité
De gemeente heeft als vroegere organisator weinig bewaard. Het comité doet daarom een beroep op de inwoners van Vianen: "We zijn op zoek naar oude foto's, oude stukken film, prenten, schilderijtjes", somt Heinink op. Hij vraagt zich samen met zijn collega's in het comité bijvoorbeeld af hoe de Paardenmarkt er in de middeleeuwen uitzag.
"We willen met de film laten zien hoe het was, hoe het nu is en hoe de toekomst eruit gaat zien", legt Heinink uit. Veel is er overigens niet veranderd. "In de kern gaat het nog altijd om de paarden. De paardenkeuring was er altijd al en er zijn nog steeds paardenshows." Tegenwoordig is paardenhandel echter niet meer toegestaan en zijn er nieuwe activiteiten als een kermis.
Vianen zoekt oude beelden Paardenmarkt: 'Er zit een gapend gat in het archief'

Te weinig paarden

De film wordt gemaakt ter ere van een jubileum. "In oktober vieren we dat het 750 jaar geleden is dat de markt werd toegestaan." Heinink benadrukt dat het dan niet de 750e editie van de Vianense Paardenmarkt is. "In '44 en '45 waren er niet genoeg paarden; tijdens de begrafenis van prins Claus mocht de Paardenmarkt niet doorgaan en vorig jaar ging de markt niet door vanwege corona."
De volgende Paardenmarkt in Vianen is op 13 oktober. Heinink hoopt uiteraard dat het evenement dit jaar wél door kan gaan. "Het is ook een soort reünie. Families komen met de Paardenmarkt van heinde en ver naar Vianen. Ik heb zelfs weleens gehoord dat mensen uit Canada speciaal rond de Paardenmarkt naar Vianen komen, omdat ze weten dat ze daar iedereen weer zien."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.