Dwangsom dreigt voor ondernemer vanwege reclameborden. 'Als ze weg moeten, denk ik erover om te stoppen'

PROVINCIE UTRECHT - Een ondernemer uit Montfoort moet de banners met reclame rondom zijn bedrijf weghalen. Het is verrommeling van het landschap, vindt de provincie. De VVD heeft schriftelijke vragen gesteld aan de gedeputeerde, omdat de partij vindt dat dit te ver gaat in coronatijd.
De discussie tussen ondernemer Focke Segers en de provincie loopt al maanden.
De discussie tussen ondernemer Focke Segers en de provincie loopt al maanden. © RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
Ondernemer Focke Segers is het inmiddels zo zat, dat hij een jurist heeft ingeschakeld. De discussie tussen hem en de provincie loopt al maanden en er hangt hem een dwangsom van 1200 euro per maand boven het hoofd. Reden: de twee banners naast zijn tuincentrum GroenRijk in Montfoort.
De reclameborden zijn volgens de provincie Utrecht niet toegestaan vanwege de landschapsverordening en de wegenverordening. Kort gezegd is het verrommeling van het landschap, zegt de provincie die de reclame-uitingen weg wil hebben.
Dwangsom dreigt voor ondernemer, zijn reclameborden zouden het landschap verrommelen
"De provincie maakt het ondernemen onmogelijk", zegt Focke. "We moeten alle eindjes aan elkaar knopen om hier onze mensen aan het werk te houden. Het wordt mij te veel." Focke wil een persoonlijk gesprek met de provincie, maar dat is hem tot nu toe nog niet gelukt. "Als dit zo door gaat zit ik eraan te denken om hier te stoppen", zegt hij.

Schriftelijke vragen

Statenlid Juliëtte van Gilse van de VVD heeft schriftelijke vragen gesteld aan de gedeputeerde. "Het is ronduit pijnlijk dat de provincie in zo'n zware tijd ondernemers dwars zit om zoiets kleins als een reclamebord langs de weg", aldus het Statenlid.

Coulance

De kwestie kwam al eerder aan bod in de provincie. Gedeputeerde Schaddelee zei een periode van coulance toe tijdens de eerste golf vanwege corona. Tegen RTV Utrecht zegt een woordvoerder van de gedeputeerde dat er tijdens deze tweede lockdown opnieuw enige coulance is, maar dat dit vooral opgaat voor tijdelijke reclame vanwege corona. Handhavingstrajecten die al langer spelen, zoals dat van Focke, valt daar waarschijnlijk niet onder.
Naast GroenRijk Montfoort hangen ook een aantal vlaggen. Eigenlijk moesten die ook weg, maar door een procedurefout mogen die nu blijven hangen tot 2023. Focke kan het allemaal niet rijmen. Een aantal bloembakken op het terrein vallen blijkbaar ook onder de verrommeling, omdat er borden in geprikt staan. "Hierop staan onze coronaregels. Dit is niet eens reclame. Snap jij het nog?", zegt Focke.
De dwangsom zou op 15 februari ingaan. De provinciale VVD wil haar schriftelijke vragen liefst voor die tijd beantwoord hebben. Focke hoopt maar dat er iets veranderd. "Ik wil deze sores er niet bij hebben. Ik wil gewoon een normaal bedrijf runnen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.