Utrechtse Rafaelschool nog altijd zonder schoolgebouw, omwonenden naar rechter uit vrees voor verkeersoverlast

UTRECHT - De Rafaelschool in de Utrechtse wijk Transwijk-Zuid moet voorlopig wachten op een nieuw schoolgebouw. Het oude gebouw is jaren geleden al gesloopt voor nieuwbouw, maar een nieuw gebouw is er nog altijd niet. De school is voor leerlingen in het speciaal onderwijs, en om die reden worden kinderen dagelijks gebracht en gehaald met busjes. Omwonenden vrezen voor verkeersoverlast en stappen daarom naar de rechter.
De kinderen op de Rafaelschool krijgen op dit moment les in oude gebouwen in de nabijgelegen wijk Kanaleneiland. Geen ideale situatie, vertelt directeur Pien van Gendt. "We hebben bijvoorbeeld geen gymzaal hier, dus de kinderen kunnen hier gewoon niet gymmen. We hebben geen goede plek om te verschonen. We doen ons best, maar onze kinderen hebben veel verzorging nodig en er missen gewoon goede badkamers."
Bewoners van Transwijk-Zuid vrezen verkeersoverlast van de Rafaelschool en stappen naar de rechter.

Verkeersoverlast

Bewoner Johan Gubbens is bang voor verkeersoverlast. Dat was voorheen het geval: busjes voor het leerlingenvervoer lieten de kinderen uitstappen op straat of parkeerden op de stoep. Dat leidde tot onveilige situaties en verkeersopstoppingen.
Volgens de gemeente zijn die problemen inmiddels opgelost. "Het in- en uitstappen van de leerlingen zal plaatsvinden op het schoolterrein zelf om opstoppingen op de openbare weg te voorkomen. Ook hebben we in de voorgestelde route rekening gehouden met de wens van bewoners om de aanrijd- en vertrekroutes van de busjes in één rijrichting te kiezen, waarbij de busjes in de ochtend in dezelfde richting rijden als het merendeel van het wijkverkeer dat de wijk verlaat." Volgens de gemeente zal de overlast voor de bewoners op deze manier tot een minimum beperkt worden.

Petitie

Maar de bewoners zijn niet tevreden met die oplossing. Zij willen dat de busjes keren op het terrein van de school en niet door de hele wijk rijden. "We hebben een petitie gehouden. Bijna alle inwoners van Transwijk-Zuid hebben die ondertekend. De petitie hebben we ook overhandigd aan oud-burgemeester Jan van Zanen en er wordt eigenlijk niks mee gedaan", zegt omwonende Gubbens.
De bewoners vervolgen hun protest daarom via de rechter en het is afwachten hoe dat afloopt. Wanneer de rechtszaak is, is nog niet vastgesteld. Dat wordt binnenkort bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.