Kunstenaarsduo druk met humoristische 'CoronaCoaster': een achtbaan in je eigen auto

De Kiddy Ride Police Patrol
De Kiddy Ride Police Patrol © Actic
AMERSFOORT - Het broeit van de creativiteit in de werkplaats van Jelle de Bruijn en Leo van der Veen op het terrein van de wagenwerkplaats in Amersfoort. Onder de naam Actic maken zij installaties die bestaan uit alledaagse objecten overgoten met een dosis absurdisme. Leo: "Het is vaak één grap die supergoed is uitgewerkt." En hun bijzonderste creatie moet nog komen: een vrolijke act voor coronatijden, oftewel: de CoronaCoaster.
Het duo injecteert altijd een flinke dosis humor in hun bedenksels. Het gaat hier tenslotte om de bedenkers van de 'World's Smallest Escape Room'. Leo: "Een escape room waarin je in dertig seconden moet ontsnappen. De clou vertel ik niet."
Actic bouwt aan nieuwe acts.
Ook bedachten ze een stille fanfare waarbij een heel drumkorps voorbij komt maar dan zonder geluid. En zo vliegen de bizarre ideeën de bezoeker om de oren: een Urban Safari, een illegale bingo, een Hamsterrad en een Draaiorgel (maar dan nét even anders).
Er is zelfs een eigen vliegtuigmaatschappij. "Actic Airlines vliegt volledig elektrisch", aldus Leo. De eerste act die de jongens samen maakten, was de Kiddy Ride Police Patrol waarbij ze verkleed als agenten een ritje maakten op een politiemotor die op een onderstel staat van een kiddy ride. Een act die inspeelt op de lachspieren want een kiddy ride staat meestal voor een winkelcentrum waar kinderen voor een euro een ritje kunnen maken op een plastic paard of auto.
de Canta Xl die draait als een kip aan het spit.
de Canta Xl die draait als een kip aan het spit. © Actic

Theater

Samen verzinnen, bouwen en voeren de jongens de act uit. Jelle gebruikt hiervoor zijn achtergrond als communicatiewetenschapper en zijn jarenlange ervaring als theatermaker. Leo heeft een achtergrond in de elektronische muziek en is bekend met het schrijven van software. Allebei hebben ze in diverse andere spektakel en absurdistische theatergezelschappen gezeten. Leo onder andere bij de Dogtroep en Jelle bij De Spullenman.
Normaal gesproken worden de installatie-acts verhuurd op festivals en grote bedrijfsfeesten. Nu staat de werkplaats vol met alle gedemonteerde acts. Leo: "Het is jammer dat je de lachende mensen die je normaal ziet nu moet missen, maar het bouwen is ook fijn om te doen dus wat dat betreft komen we de tijd goed door hoor." Jelle: "We hebben gelukkig nog genoeg ideeën voor de komende jaren"
Ze zitten meer op de wagen dan erin als ze de wasstraat ingaan
Jelle de Bruijn

CoronaCoaster

De nieuwste act die Actic binnenkort hoopt te kunnen laten zien, is de CoronaCoaster. "Een partytent waar je met je eigen auto inrijdt op een hydraulische schaarlift. De lift gaat omhoog en naar beneden en wordt bewogen terwijl je in je auto voor je, op een videoscherm, een achtbaanrit te zien krijgt. Naderhand wordt je ook nog achterna gezeten door de politie die je een bekeuring oplegt en krijg je een foto van jezelf", aldus Leo. Jelle: "En, deze act is volledig coronaproof dus hopelijk kunnen we deze, afhankelijk van de coronamaatregelen, snel in het echt demonsteren."
Het duo werkt hard aan de CoronaCoaster
Het duo werkt hard aan de CoronaCoaster © RTV Utrecht/ Nathalie Ringrose

Kinderen

En de CoronaCoaster is niet het enige kunstwerk dat inspeelt op de actualiteit. Jelle: "In de basis zijn onze acts bedoeld voor volwassenen. Maar de laatste tijd merken we dat we ook voor kinderen een attractie aan het worden zijn. Neem nou onze Canta XL: een 45 toeren autootje op een frame, die we, nadat je je gordel omgedaan hebt, laten draaien als een kip aan het spit. Wij willen met de act een verhaal vertellen maar daar hebben kinderen vaak geen oren naar. Die willen alleen de ervaring van het rondtollen en een rondje maken. Ze staan dan in rijen te wachten tot ze erin mogen en dat vinden wij niet altijd leuk."
Jelle en Leo besloten hun frustratie om te buigen in inspiratie. "Toen dachten we: misschien moeten we het eens omdraaien en iets gericht op kinderen gaan maken. En dat zijn we dus nu in deze corona-tijd gaan doen. Het wordt een wasstraat. Kinderen gaan zittend op een Russische kermisautootje een zes meter lange autowasstraat door. Alles wordt daarbij gewassen behalve de auto."
Leo: "We zijn nu de Russische autootjes aan het verstevigen zodat je er ook als volwassene op kunt zitten."
Voor de kinderen: een zes meter lange wasstraat.
Voor de kinderen: een zes meter lange wasstraat. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.