Vijfde avondklok rustig verlopen in provincie Utrecht

UTRECHT - De politie blikt terug op een relatief kalme avond en nacht in Midden-Nederland. Voor en tijdens de vijfde avondklok waren in de stad Utrecht een stuk minder agenten zichtbaar aanwezig dan eerder deze week. Wel stond voor de zekerheid de Mobiele Eenheid klaar bij het politiebureau in het centrum.
ME bij Paardenveld.
ME bij Paardenveld. © Koen Laureij
De Utrechtse politie bedankt de inwoners van de stad voor de vele goede tips die worden doorgeven. "Daardoor, en door zelf ook goed in verbinding te zijn en blijven in de wijken, weten onze collega's waar ze moeten zijn om opkomende onrusten in de kiem te smoren. Dit is tot nu toe elke avond gelukt. Daar zijn we erg blij om!"

Compliment

De politie geeft op Facebook ook een compliment aan ouders, vrijwilligers, jongerenwerkers en buurtvaders die in gesprek zijn en blijven met jongeren. "Dit is de enige juiste manier om met frustraties en verveling om te gaan. Waarvan we echt wel begrijpen dát die er zijn."
Utrecht gisteravond.
Utrecht gisteravond. © Koen Laureij
De politie meldde gisteren dat er opnieuw twee Utrechters zijn aangehouden voor opruiing op sociale media. Het gaat om twee mannen van 20 en 23 jaar. Eergisteren werden ook al een man van 32 jaar en een jongen van 16 jaar uit Utrecht opgepakt.

Veenendaal

In tegenstelling tot eerdere avonden bleef het rustig in Veenendaal. En ook in Amersfoort, Woerden en Spakenburg was het gisteravond stil op straat nadat eerder deze week sprake was van een gespannen situatie na online oproepen om te gaan rellen.
De hoeveelheid 'blauw' op straat was ook in Veenendaal fors lager. In de centrumring en in de buurt van het Doctor Slotemaker de Bruïneplein, waar eerder deze week jongeren onrust zorgden, was de politie nog wel zichtbaar aanwezig. Agenten voerden na het ingaan van de avondklok vooral controles uit op de aanwezigheid van de juiste papieren.
Controle in Veenendaal.
Controle in Veenendaal. © Persbureau Heitink
In Veenendaal wordt verder grondig onderzoek gedaan naar de bedreiging van wijkagenten. Burgemeester Kats: "Vijf politiemedewerkers zijn met foto en al met de dood bedreigd op sociale media. Dat is onacceptabel en verwerpelijk. We stellen alles in het werk om de dader of daders voor de rechter te krijgen."
Elders in het land waren wel incidenten, maar geen rellen. Zo waren onder meer in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Groningen nog enkele groepen op straat te zien. Ook in Leiden en Den Bosch waren incidenten. In totaal zijn 51 aanhoudingen verricht, waarvan een groot deel voor online opruiing.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.