Corona, China en een nieuwe aanbesteding: dit is waarom je meer betaalt voor je afval

© Ilvy Njiokiktjien
UTRECHT - Utrechters moeten komend jaar flink meer betalen voor de afvalinzameling, werd gisteren bekend. In de stad stijgen de kosten met wel 25 procent. Dat is fors, beaamt de gemeente. Maar volgens een woordvoerder komt dat door wereldwijde ontwikkelingen in de vuilnisbranche.
Vorig jaar betaalden Utrechters nog gemiddeld 113 euro afvalbelasting. Dit jaar wordt dat 141. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in het hele land de kosten voor de afvalinzameling stijgen. Gemiddeld gaat het om een toename van 10 procent.

Plastic niet meer naar China

Utrecht noemt meerdere redenen voor de hogere kosten. Zo is het een stuk duurder geworden om afval te verwerken. Lange tijd verscheepte Nederland veel recyclebaar afval naar China, maar dat land heeft het afvalimportbeleid aangescherpt. Daardoor is die markt weggevallen. "Hier hebben we nauwelijks tot geen invloed op", zegt de gemeentewoordvoerder. "Omdat het mondiale ontwikkelingen betreft."
Ook was vorig jaar een nieuwe aanbesteding voor de verwerking van restafval. "Het oude contract was in de periode van laagconjunctuur afgesloten."

Corona-effect en cao-kosten

Er zijn nog meer oorzaken te bedenken voor de kostenstijging. Zo moest de gemeente extra kosten maken voor het onderhoud van de vuilniswagens. Ook de zogenoemde 'aslastbeperking' in de binnenstad speelt mee. Vanwege verzakkende wegen, met name rond de grachten, mogen sommige zware vuilniswagens niet meer in bepaalde straten komen.
Verder spreekt de gemeente ook van een corona-effect. In de begroting is meegerekend dat mensen vanwege de pandemie meer afval aanbieden. Tot slot wordt gewezen naar de cao-ontwikkeling van de ambtenaren. Zij krijgen meer geld, wat weer wordt doorberekend in de afvalstoffenheffing.

Vergelijking met andere gemeentes

Al met al zijn er veel oorzaken die maken dat het ophalen van afval in de stad Utrecht duurder wordt. Toch laten omliggende gemeentes ook een flinke stijging zien. Dat komt doordat de aanbesteding van restafval gold voor alle gemeentes in de provincie. Dat het in Utrecht nóg harder stijgt dan in andere plaatsen, komt volgens de gemeente door het 'dichtstedelijke' karakter, wat leidt tot relatief veel restafval.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.