RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kleine rijschoolhouders staan op omvallen: 'Meer steun nodig'

UTRECHT - Veel kleine zelfstandige rijschoolhouders staat het water aan de lippen. Al sinds half december mogen ze geen les meer geven vanwege corona, maar in lang niet alle gevallen hebben ze recht op steun van het Rijk.

Marc van der Voorn, rijschoolhouder in Utrecht, is bezorgd om zijn collega's. Hij is 60 jaar en heeft buffers opgebouwd, maar veel jongere collega's hebben nog niet veel kunnen sparen. Intussen lopen de vaste lasten op. Voor de lesauto bijvoorbeeld.

"De helft dreigt dusdanig in de problemen te komen dat een faillissement op de loer ligt", vertelt Van der Voorn. "Het vervelende is dat we ook niet weten hoelang dit nog gaat duren. Misschien wel een paar maanden. Ik hoop het niet."

Inkomen partner
Er is wel een tegemoetkoming voor de kleine rijschoolhouders, maar het inkomen van de partner wordt meegerekend. Vaak is dat net zoveel als de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), en dan heb je er geen recht op. "Veel rijschoolhouders hebben hun leven ingericht op twee inkomens en hebben kinderen. Dat is een probleem."

Van der Voorn vindt dat de rijschoolhouders sneller in aanmerking moeten komen voor tegemoetkoming. "Je moet 3.000 euro per kwartaal aan vaste lasten hebben om er recht op te hebben. Maar je auto mag je daar niet bijrekenen. Dat moet anders."

Brandbrief
De Landelijke Beroepsvereniging Kwaliteitsbevordering Rijschoolbranche (LBKR) heeft een brandbrief naar Tweede Kamerleden gestuurd met de titel 'Help, de rijscholen verzuipen'.

"Als we al in aanmerking komen voor Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) dan is het minimaal", schrijft de vereniging. "We snappen dat we ondernemer zijn, maar dit kunnen we toch niet rekenen onder ondernemersrisico? Wij mogen niet werken maar we krijgen nog niet eens onze onkosten vergoed. Hoe dan?"

De belangenvereniging hoopt dat de roep op om meer financiŽle steun door de brandbrief nu snel op de radar komt van het kabinet.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -